Τσίπρας, Μέρκελ & Ολάντ συμφωνούν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Τσίπρας, Μέρκελ & Ολάντ συμφωνούν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί άμεσα λύση για την Ελλάδα συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών ηγετών που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους ομολόγους του πως δεν έχει λάβει τις προτάσεις των θεσμών και πως προσέρχεται ως εκ τούτου στην αποψινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μόνο με τις ελληνικές προτάσεις.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, θετικά ήταν τα μηνύματα που είχαν έρθει από την πλευρά του Γάλλου προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι οι θεσμοί απέχουν «μερικές ώρες» από μια «πιθανή διευθέτηση για την Ελλάδα». Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο Παρίσι, ο κ. Ολάντ πρόσθεσε πως δεν μπορεί κανείς να ζητά από την Ελλάδα τόσο πολλά ώστε να «καταπνιγεί» η ανάπτυξη, δεν μπορεί όμως να ζητά και πολύ λίγα, γιατί θα κινδυνεύσει η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών και των εταίρων εργάζονται εντατικά ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα, εντός του συμφωνημένου χρονικού πλαισίου.

Απαισιόδοξος, ωστόσο, εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κάνοντας σήμερα δηλώσεις για την Ελλάδα, δήλωσε πως ακόμη και πριν από τις εκλογές είχε συμβουλεύσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει υποσχέσεις, ενώ τόνισε πως με βάση τις ελληνικές προτάσεις οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα. Τέλος, πρόσθεσε πως η αισιοδοξία των τελευταίων ημερών για την προοπτική άμεσης συμφωνίας δεν είναι δικαιολογημένη.Σχόλια