Τσίπρας: Ώριμες οι συνθήκες για αλλαγές – Γραμμή απλής αναλογικής από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Ώριμες οι συνθήκες για αλλαγές – Γραμμή απλής αναλογικής από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

«Μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, είναι, πλέον, ώριμες οι συνθήκες να γίνουν αλλαγές και να ξεκινήσουμε από την αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την αποχώρησή του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου νωρίτερα, σε συνεδρίασή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προτείνει την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αποφασίστηκε, η επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές τομές. «Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση» σημειώνει.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Π.Γ. τάσσεται υπέρ:

– της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης,

– του ανοίγματος μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής, που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στη ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει, «είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πώς έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κομματικές πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, δεν αποτελεί αιφνιδιασμό. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επεσήμαναν.

 

Σχόλια