2:02 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τσίπρας σε Ερντογάν: "Να εκσυχρονιστούν οι σχέσεις μας με σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης" (video)

Τσίπρας σε Ερντογάν: "Να εκσυχρονιστούν οι σχέσεις μας με σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης" (video)

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να διευρύνουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας στη βάση του αλληλοσεβασμού και χωρίς εξάρσεις.

«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως υπάρχει ανάγκη» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας σχέσεων μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

“Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Θα ήθελα να είμαι σαφής γι’ αυτό” είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: “Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα”.

“Πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν”.

“Μιλήσαμε για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια δύσκολη συμφωνία οπυ έχει όμως οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε σε μέτρα. Χαιρέτησα την προσπάθεια του τουρκικού λαού για την φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία. Οι λαοί μας δίνουν μαθήματα ευαισθησίας και δίνει απαντήσεις σε όσους κάνουν πολιτική με φράχτες”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα ίδια που είχε πει και στον Προκόπη Παυλόπουλο:

“Για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη κουβέντα για αναδιαμόρφωσή της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπέγραψε και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αγγλία. Όλες αυτές τις χώρες την υπέγραψαν. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Τίποτα για τα μειονοτικά μας θέματα; Για το μειονοτικό καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Στη δυτική Θράκη έχουμε θρησκευτικές μειονότητες. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν νέες σκέψεις και σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης. Για την μειονότητα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ, ενώ στη δυτική Θράκη μετά βίας τα 2.5000 ευρώ. Υπάρχει χάσμα.

Υπάρχει θέμα επίσης με τον αρχιμουφτή. Είναι διορισθείς. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Οικουμενικό Πατριάρχη”, τόνισε ο Ερντογάν!

“Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά. Στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας, που θεσπίστηκε επί δικής μου προεδρίας κι ελπίζουμε σύντομα να γίνει στη Θεσσαλονίκη το 5ο συνέδριο. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 2,6 δις. δολάρια, που είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να τις αυξήσουμε. Μιλήσαμε και για την ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, αλλά και την ακτοπλοίκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 τούρκοι, ενώ 600.000 έλληνες επισκέπτες φτάνουν στην Τουρκία”, είπε για τον τουρισμό.

“Εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες τύπου PKK και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του προηγούμενου έτους. Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια. Ως εκ τούτου πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση περί έκδοσής τους”.

“Υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του εξωτερικού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να έχει αδειοδότηση του υπάρχου του Φαναρίου. Εμείς την καταργήσαμε αυτή την πρόβλεψη. Εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Δεν πήρα απάντηση. Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν”.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας