Τσίπρας σε Ευρωπαίο ηγέτη: Είμαι έτοιμος να προκηρύξω εκλογές

Τσίπρας σε Ευρωπαίο ηγέτη: Είμαι έτοιμος να προκηρύξω εκλογές

Έτοιμος να προσφύγει στις κάλπες φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και την απόρριψη της πρότασης των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, πριν από λίγες ώρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκμυστηρεύτηκε σε Ευρωπαίο ηγέτη χώρας-μέλους της Ευρωζώνης που πρόσκειται φιλικά στην Ελλάδα, ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή είναι έτοιμος ακόμη και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι αποκάλυψη αυτής της σκέψης από τον Έλληνα πρωθυπουργό προς τον ξένο ηγέτη μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους: Είτε ο κ. Τσίπρας έχει έτοιμο το «σχέδιο Β» αν αύριο αποτύχει η διαπραγμάτευση, ή το διέρρευσε επί τούτου προκειμένου να ασκηθεί εμμέσως πίεση στους δανειστές, ώστε να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, επεσήμανε στους δύο ηγέτες ότι δεν κατανοεί γιατί οι θεσμοί επιμένουν σε τόσο σκληρά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας με χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι απορρίπτεται καθώς «Δεν μας καλύπτει η πρόταση, γιατί και το χρηματοδοτικό μέρος της ίσα που καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή των δόσεων στους δανειστές, δε βοηθά πουθενά αλλού την οικονομία», και συμπληρώνουν ότι «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πρόταση, όπως μας την λένε, περιμένουμε να μας φέρουν άλλη πρόταση αύριο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές», τόνισε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.Σχόλια