1:52 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τσίπρας: Σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Για σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο, και ότι «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή να έχουμε κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η οποία είναι διεθνής, αφορά την ΕΕ στο σύνολό της».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το ζήτημα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Αυτό που πριν από 11 ημέρες έμοιαζε ως εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε “αποθήκη ψυχών”, εγκαταλείφθηκε», σημείωσε, και αναφέρθηκε στο βέτο που άσκησε στην προηγούμενο Σύνοδο ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.

«Θέσαμε τις βάσεις στη Σμύρνη»

«Θέσαμε στη Σμύρνη τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση», υπογράμμισε αναφερόμενος στην επίσκεψή του προ δέκα ημερών και πρόσθεσε: «Όποιος τολμά με σχέδιο στην Εξωτερική Πολιτική, έχει επιτυχίες».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτές της ημέρες, η Αθήνα βρισκόταν αθόρυβα σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, και συνεργάστηκε μαζί της ώστε να αποτραπούν παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία ήθελε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, και ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

«Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά και ένα που έχουμε παγώσει εμείς (31), να φύγουν από το τραπέζι», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «ανοίγουν άλλα κεφάλαια, η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ».

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δέχτηκε να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου 33, αντί να ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Πήραμε αυτό που θέλαμε, επιτάχυνση συμφωνίας επανεισδοχής», σημείωσε αναφερόμενος εκ νέου στην επίσκεψή του στη Σμύρνη.

«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 800 επανεισδοχές», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα απαίτησε πλήρη κάλυψη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας η εξέταση των αιτημάτων ασύλου

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην απόφαση ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα.

«Απαιτήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά ότι η όλη διαδικασία θα γίνεται με τη στενή συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Διεκδικήσαμε και πήραμε απόφαση για ενίσχυση στις υποδομές, αλλά και σε προσωπικό, ιδίως στην υπηρεσία ασύλου», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για φίλτρα, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος:

– Η Τουρκία να χτυπήσει το δίκτυο των διακινητών

– Το ΝΑΤΟ να επιβλέπει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο

– Να δοθεί ισχυρό αντικίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, όσοι έρχονται δε θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία επανεγκατάστασης.

«Ατομική εξέταση αιτημάτων ασύλου, απευθείας επανεγκατάσταση από την Τουρκία 72.000 προσφύγων. Δημιουργούμε μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες», διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ζήτημα των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη, απευθύνοντάς τους έκκληση να μην παραμένουν στον καταυλισμό, αλλά να μεταβούν «στα ασφαλή κέντρα υποδοχής». «Άμεση προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη», είπε.

«Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε, τώρα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εφαρμόσουμε αυτή τη δύσκολη συμφωνία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «όλοι θα είμαστε υπόλογοι, αν δεν εφαρμόζουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις».

Αναφερόμενος στο γεγονός πως στα ελληνικά νησιά θα βρίσκονται Τούρκοι αξιωματικοί, είπε ότι Έλληνες αξιωματικοί αντίστοιχα θα μεταβούν στην Τουρκία. «Δεν πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική», σχολίασε.

«Θα βρεθεί η χρυσή τομή με τον Καμμένο για τον Μουζάλα»

Αναφερόμενος στο θέμα του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι παραμένει σταθερός στις απόψεις του και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή», όταν θα συζητήσει με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά από την επιστροφή και των δύο στην Αθήνα.

Παράλληλα, στάθηκε στην προσφορά και τόσο του κ. Μουζάλα, όσο και του κ. Καμμένου, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Τέλος, ερωτηθείς για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κάθε φορά που συναντιέται με τις ηγεσίες των κρατών μελών και της ΕΕ, συζητάει και για το θέμα της αξιολόγησης.

«Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει ότι έχει συμφωνηθεί, τίποτα λιγότερο και τίποτα απολύτως περισσότερο. Όσοι ζητούν περισσότερα θα κληθούν να απαντήσουν αν το κάνουν γιατί έχουν άλλους σκοπούς, να εγκαταλείψουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας