Τσίπρας στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Η συμφωνία έχει πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας – Θέλουμε να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους

Τσίπρας στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Η συμφωνία έχει πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας – Θέλουμε να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους

Στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη σήμερα.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς που έγιναν τέσσερις από τρεις. Και ίσως θα πρέπει να γίνουν και περισσότεροι και αυτή η διαδικασία θα πρέπει κάποια στιγμή να είναι υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Παρά τις δυσκολίες αυτή η συμφωνία ελπίζουμε να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Ένα οριστικό τέλος… Αυτή η συμφωνία έχει «αγκάθια» και πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας και είμαστε αναγκασμένοι να την κλείσουμε. Όμως, δε θα περιοριστούμε σε αυτά τα στενά όρια. Δε θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε».

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους αγρότες, εξαγγέλλοντας όσα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση προτείνει να ορισθεί στο 50% η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας «θέλουμε να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους».

Το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί 30% σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ είναι πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ υποσχέθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σπάσιμο των συμφερόντων που επί χρόνια μονοπωλούν τα έργα στον αγροτικό τομέα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ενώ εξήγγειλε την ενίσχυση των δράσεων των αλιέων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2020 το οποίο έχει ήδη κατατεθεί για διαβούλευση στην Ε.Ε. Όπως είπε υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης κεφαλαίων 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,7 δισ. είναι κοινοτικοί πόροι. Εκτίμησε ότι με τη σωστή αξιοποίηση είναι δυνατόν να δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, να γίνει μετάβαση της αγροτικής οικονομίας σε βιώσιμο αγροτοδιατροφικό μοντέλο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει κίνητρα εγκατάστασης νέων αγροτών, αύξηση της προστιθέμενης αξίας προϊόντων. Για την υλοποίηση του προγράμματος άνω του 30% των πόρων θα κατευθυνθούν στις περιφέρειες οι οποίες θα έχουν και την αρμοδιότητα υλοποίησης του προγράμματος.

«Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας», είπε προς τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, από την πλευρά του, επεσήμανε πως ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό, Παναγιώτη Σγουρίδη, καθώς και με στελέχη του Υπουργείου.Σχόλια