Τσίπρας: Τα εγκαίνια του ΤΑΡ σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα

Τσίπρας: Τα εγκαίνια του ΤΑΡ σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα

Ότι «η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα, και συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια για τον αγωγό.

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

Αναφορικά με τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του ΤΑΡ σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα, και μίλησε για εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.

Μιλώντας για την οικονομική σημασία του έργου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναγνώρισε ως δίκαιο το χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα παγκοσμίως, και ανέφερε ότι «κατά μήκος της διαδρομής του μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενους ή μελλοντικούς αγωγούς, ώστε να προσεγγίζει το δυνατόν περισσότερες αγορές».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα προχωρά στην οικοδόμηση πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής μέσω συνεργασιών και έργων. «Ο ενεργειακός χάρτης της νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται σε κόμβο», υπογράμμισε.

«Ο IGB και ο πλωτός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας είναι στοιχεία παραγωγικής ανασυγκρότησης» είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τα οφέλη της επένδυσης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. και καθίσταται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην απασχόληση καθώς οι θέσεις εργασίας για τον TAP θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών τόσο στην κατασκευή όσο και στα υλικά.

«Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον θα υπάρχει μείωση του ενεργειακού κόστους για τις περιοχές που διέρχεται ο αγωγός, ενώ θα ενισχυθεί πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σημαντικά οφέλη αναμένονται για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

Τέλος, θα υπάρξει εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ύψους 32 εκατ. ευρώ για τις τοπικές οικονομίες.Σχόλια