Τσίπρας: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τις κοινωνικές υποδομές

Τσίπρας: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τις κοινωνικές υποδομές

Τη δέσμευση πως όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν για την υποστήριξη κοινωνικών υποδομών θα κατευθύνονται εκεί ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το κτήριο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια και πράγματα που δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα σήμερα. Γι’ αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ, ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών, να κατευθύνονται εκεί» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα κοινωνικό, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, απλώς η κρίση το όξυνε ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το έλλειμμα αυτό «είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα ήταν ελλιπές και δεν οικοδομήθηκε όπως έπρεπε να οικοδομηθεί τα χρόνια της ανάπτυξης, της οικονομικής ευημερίας, τότε που τα δισεκατομμύρια παιζόντουσαν στα χρηματιστήρια και στα δομημένα ομόλογα».

«Δυστυχώς δεν υπήρξε η πρόνοια από την πλευρά της πολιτείας, παρά τα μεγάλα λόγια και τις συχνές φωτογραφήσεις των πολιτικών με συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία ή με άλλα προβλήματα. Δεν υπήρξε η πρόνοια, δεν υπήρξε η έγνοια να στηθεί μια στοιχειώδης υποδομή, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι πιο μπροστά από εμάς, ώστε στα χρόνια της κρίσης να υπάρχει ένα αποκούμπι και τώρα τα χρόνια της κρίσης αυτό έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, παρά τις συνθήκες της δημοσιονομικής πειθαρχία. Όπως είπε, η χώρα είναι υπερχρεωμένη και βρίσκεται σε πολύ δύσκολους συσχετισμούς και στην Ευρώπη και διεθνώς και απευθυνόμενος στους γονείς πρόσθεσε: «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια και πράγματα που δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα σήμερα. Γι’ αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει».

Ο κ. Τσίπρας δώρισε στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down ένα προβολικό μηχάνημα για να μπορούν να βλέπουν κινηματογραφικές ταινίες στα γραφεία του Συλλόγου και ανέφερε:

«Εγώ δεν θα βγάλω λόγο σήμερα εδώ. Απλά θα σας πω ότι θεώρησα αυτονόητο να ανταποκριθώ άμεσα σε μια ανθρώπινη υπόσχεση. Δεν θέλω να δώσω κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα πολιτικής αξιοποίησης. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή όταν δέχτηκα το αίτημά σας να’ρθείτε στο Μέγαρο Μαξίμου για να μας πούνε τα παιδιά σας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Και κάναν τόσα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Έδωσα μια μικρή υπόσχεση να έρθω να σας δω. Το δώρο που υποσχέθηκα ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για τα παιδιά».

Για τον νόμο πλαίσιο που αφορά τα άτομα με αναπηρία και τη δυνατότητα στήριξης από την πλευρά της πολιτείας, είπε ότι βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και πρόσθεσε ότι οι πρώτες παρατηρήσεις από τους συλλόγους και οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ θετικές, αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Παράλληλα, κάλεσε τους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών στήριξης αλλά και στην κατεύθυνση πόρων στη δημιουργία καινούριων δομών.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τα παιδιά, ενώ δέχτηκε τα δώρα του Συλλόγου, ένα καλάθι που περιείχε ένα ρόδι που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο κεραμικής, μια κηραλοιφή, την κούπα του συλλόγου, γλυκό κουταλιού και ένα γούρι για τη νέα χρονιά.

Αργότερα, ξεναγήθηκε στο κτήριο, τους κοιτώνες των παιδιών, τους χώρους ψυχαγωγίας και την πισίνα, ενώ φύτεψε μαζί με τα παιδιά μια ελιά στην είσοδο του κτιρίου και τους είπε ότι το δέντρο θα είναι πιο μεγάλο την επόμενη φορά που θα τους επισκεφθεί.

Υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Τσιφλίκης, έθεσε το θέμα της λειτουργίας του χώρου του Συλλόγου, ώστε να παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά. «Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος είναι τα λειτουργικά έξοδα που θα έχει αργότερα ο σύλλογος, αλλά και ο ελλιπής εξοπλισμός που υπάρχει τώρα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να αδειοδοτηθούμε. Το κτήριο είναι κατασκευασμένο για Κέντρο Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αλλά λείπει κάποιος εξοπλισμός για να μπορέσουμε να πάρουμε την άδεια. Εξυπηρετεί 90 άτομα από τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε 450 μέλη, οικογένειες από όλη την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε το μάτι του συνανθρώπου μας να είναι ανεκτικό απέναντι στο σύνδρομο Down».

Παράσταση διαμαρτυρίας από συμβασιούχους του δήμου Καλαμαριάς

Εν τω μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν συμβασιούχοι στην καθαριότητα στον δήμο Καλαμαριάς την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν το κτήριο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down.

Οι συμβασιούχοι έθεσαν αρχικά στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και στη συνέχεια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το θέμα που τους απασχολεί.

Όπως ανέφερε ο Αργύρης Παρθενιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Καλαμαριάς, έγινε μια «παράσταση διαμαρτυρίας για τους παρατασιούχους των δήμων που έχουν συμπληρώσει 24μηνο και δεν επιτρέπεται από τους επιτρόπους η πληρωμή τους» και ζήτησε να λυθεί το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επίσης, κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν εκεί, έθεσαν στον Πρωθυπουργό το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της παροχής ρεύματος σε μέλη ευπαθών ομάδων.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, ανέφερε για το εργασιακό των συμβασιούχων ότι πέρασε μια τροπολογία στη Βουλή, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά -όπως είπε- έγινε ένα πρώτο βήμα και αναζητείται λύση. Προσκάλεσε, επίσης, τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους σε διάλογο.

Για την ηλεκτροδότηση, είπε ότι όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο έχουν δωρεάν ρεύμα, ενώ και η ΔΕΗ έχει εξαγγείλει δόσεις σε βάθος χρόνου, πέρα από το κοινωνικό τιμολόγιο και την ένταξη στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης.

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη υπήρξε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, με εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ, για το ίδιο ζήτημα.

Οι δύο υπουργοί τους είπαν πως οι δήμαρχοι μπορούν να προχωρήσουν κανονικά με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που ήδη υπάρχει και η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί για να δοθεί λύση.

Πηγή: naftemporiki.grΣχόλια