Τσίπρας: Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας αποτελεί θετικό παράδειγμα

Τσίπρας: Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας αποτελεί θετικό παράδειγμα

Ότι το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία «μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016» στα Σπάτα, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι «χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση πέρυσι, τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση».

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία, «με σχέδιο και όραμα, πέτυχε να θωρακιστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Μιλώντας για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διορατικότητα και καινοτομία στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, ενώ στάθηκε και στη συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών, που όπως είπε, για δεκαετίες αποτέλεσαν το βασικό συστατικό στην επίτευξη υψηλών επιδόσεων στους χώρους της ελληνικής ναυτιλίας.Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία.

Όπως εξήγησε, η ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί έναν κλάδο υψηλής παραγωγικότητας με σημαντική προστιθέμενη αξία. «Η συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 7%», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Από το βήμα της Έκθεσης ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου «να επανεκκινήσουμε έναν μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».

«Στο παρελθόν, πέρα από τα ευχολόγια, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία έβρισκε την ευκαιρία να κάνει έκκληση για επενδύσεις και να ζητάει από τους εφοπλιστές να συνδράμουν», είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθεια μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα «Ποσειδώνια» τη μεγαλύτερη σύναξη στο ημερολόγιο της διεθνούς ναυτιλίας, θεσμό διεθνούς κύρους, γιορτή της ναυτικής βιομηχανίας και σημείο συνάντησης της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Είπε ότι για το 2016 καταγράφεται νέο ρεκόρ συμμετοχών, περισσότερες από 1.800 εταιρείες και οργανισμοί από τουλάχιστον 90 χώρες, ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000.

«Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος της ύφεσης»

Σε αναφορά του για το χρέος και την αξιολόγηση, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «με την κοινή δέσμευση για αυτόματες παρεμβάσεις επί του χρέους όποτε κρίνεται σκόπιμο, το χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη», ενώ υπογράμμισε ότι «το Grexit φεύγει τελείως από το τραπέζι», αλλά και ότι «η κρίση μας βοήθησε να αλλάξουμε σελίδα». Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος της ύφεσης, ανέφερε ο επίσης ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 Σχόλια