«Τζέιν Έυρ»  Το μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ  ζωντανεύει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας

«Τζέιν Έυρ» Το μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ ζωντανεύει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας

Έχουν περάσει σχεδόν 170 χρόνια από τότε που η Σαρλότ Μπροντέ (1816 – 1855) έγραψε την τολμηρή ιστορία μιας γυναίκας που μάχεται για την ελευθερία της προσωπικότητάς της, και το κοσμαγάπητο μυθιστόρημά της, η Τζέιν Έυρ [Jane Eyre], εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει. Πέρυσι, το αριστούργημα της Μπροντέ διασκευάστηκε για το θέατρο, σε μια εξαιρετική παραγωγή που ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Bristol Old Vic και μεταδίδεται φέτος από το δίκτυο του National Theatre Live. Έτσι, τo ελληνικό κοινό,  την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στις 9:00 το βράδυ (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο αυτή τη γεμάτη ζωντάνια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας –συμπαραγωγή με το Bristol Old Vic– που έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές από τον βρετανικό Τύπο. Η προβολή της Τζέιν Έυρ στο Μέγαρο συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους.

 

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Sally Cookson [Σάλλυ Κούκσον], η οποία, μέσα από την προσέγγισή της, αποδίδει με ευρηματικότητα και πρωτοτυπία το πνεύμα του μυθιστορήματος, εστιάζοντας την προσοχή της στην ισχυρή προσωπικότητα της Τζέιν Έυρ. Οι Sunday Times έγραψαν ότι πρόκειται για το «καλύτερο ανέβασμα, εδώ και πολλά χρόνια, του μυθιστορήματος που έγραψε η Μπροντέ στα 1847», ενώ η Daily Telegraph σημειώνει ότι η θεατρική μεταφορά της Κούκσον είναι «ελκυστική αλλά και απρόσμενα διασκεδαστική, γεμάτη έξυπνες λεπτομέρειες».

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει με πάθος και δυναμισμό η ηθοποιός Madeleine Worrall [Μάντελιν Γουόρρολ], που έχει στο ενεργητικό της ρόλους του σαιξπηρικού αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου (Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Δωδέκατη νύχτα, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, Οι τρεις αδελφές, κ.ά.) και συμμετοχές στις κινηματογραφικές ταινίες Stage Beauty, Bunny and the Bull, Paddington, Tarzan και The Huntsman.

 Η Τζέιν Έυρ, που ανεβαίνει στο Lyttelton Theatre του Λονδίνου, είναι μια ακόμη επιτυχημένη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, τις οποίες προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό το Μέγαρο Μουσικής για έκτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό  Συμβούλιο.

Σχόλια