Τζολί: Να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για το προσφυγικό – Σε αντίθετη περίπτωση θα έρθει το χάος

Τζολί: Να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για το προσφυγικό – Σε αντίθετη περίπτωση θα έρθει το χάος

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα, ζητώντας της να ξεπεράσει τους φόβους της και να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλει για να ανταποκριθεί στη προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, απηύθυνε σήμερα η δημοφιλής Αμερικανίδα ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί.

«Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι σήμερα (σ.σ. το ένα τρίτο από αυτούς είναι πρόσφυγες), δηλαδή περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 70 χρόνια», τόνισε η κ. Τζολί σε ομιλία της στην έδρα του BBC στο Λονδίνο.

«Αυτό υποδηλώνει κάτι βαθιά ανησυχητικό σε ό,τι αφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει στον κόσμο, αποτελεί άραγε έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, που δεν έχουν πια καμία επιλογή και δεν μπορούν να ελπίζουν σε μια επιστροφή στις εστίες τους, προσπαθούν ως ύστατη λύση να φτάσουν στην Ευρώπη, ακόμη και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους;», διερωτήθηκε η ίδια στη συνέχεια.

Ακόμη, εξέφρασε τη λύπη της επειδή η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση έδωσε «περιθώριο ελιγμών και μια ψεύτικη αίσθηση νομιμότητας σε εκείνους που ενθαρρύνουν την πολιτική του φόβου». «Αν το σπίτι του γείτονά σας καίγεται, δε θα είστε ασφαλείς κλείνοντας την πόρτα σας», επεσήμανε η ίδια.

Τέλος η γνωστή ηθοποιός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει γενναιοδωρία, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καθήκον που «μας αφορά όλους, τον επόμενο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τον καθένα από εμάς». «Η εναλλακτική; Είναι το χάος», προειδοποίησε.Σχόλια