Τζον Νας: Το λαμπερό πνεύμα που συγκίνησε εκατομμύρια κόσμου

Τζον Νας: Το λαμπερό πνεύμα που συγκίνησε εκατομμύρια κόσμου

Ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά των καιρών μας, αυτό του διάσημου Αμερικανού μαθηματικού και οικονομολόγου Τζον Νας, έφυγε από τη ζωή άδοξα πριν λίγες ημέρες, όταν το ταξί στο οποίο επέβαινε με τη σύζυγό του, Αλίσια, προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα και σ’ ένα άλλο όχημα στο Τέρνπαϊκ του Νιού Τζέρσι.

Το τραγικό δυστύχημα που του στέρησε τη ζωή, συνέβη μόλις πέντε ημέρες μετά την επίσημη τελετή απονομής του βραβείου Άμπελ από τον βασιλιά της Νορβηγίας, το οποίο μοιράστηκε ο 86χρονος Νας με τον καναδικής καταγωγής Λούις Νίρενμπεργκ, και χαρακτηρίζεται ως «Νόμπελ των μαθηματικών».

Αν και ο Νας είχε αποσπάσει ήδη ένα Νόμπελ Οικονομίας το 1994 για το έργο του πάνω στη θεωρία των παιγνίων και την επίδραση που αυτό είχε στην οικονομική επιστήμη, η πρόσφατη διάκρισή του τον έφερε στη θέση του μοναδικού επιστήμονα που έχει κερδίσει και τα δύο βραβεία.

Ο Τζον Νας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την ταινία του 2001 «Beautiful Mind» (ελληνική μετάφραση «Ένας υπέροχος άνθρωπος»), στην οποία περιγράφεται η μάχη του με τη σχιζοφρένεια, ασθένεια που τον ταλαιπώρησε για μεγάλο μέρος της ζωής του, αφού ο Νας έζησε με αυτήν σχεδόν τριάντα χρόνια, πριν καταφέρει να την ξεπεράσει, μετά από μεγάλες περιόδους θεραπείας.

Η ταινία του 2001 ήταν μια «καλλιτεχνική» αναπαράσταση της εμπειρίας του, χωρίς να αποδίδει με ακρίβεια τη φύση των παραισθήσεών του, είχε πει ο Νας σε κάποια συνέντευξη. Ωστόσο, έκανε γνωστό το έργο του στο ευρύ κοινό και συγκίνησε εκατομμύρια θεατών με τη δύναμη του μυαλού και της θέλησής του.Σχόλια