Β. Πούτιν εφ’ όλης της ύλης

Β. Πούτιν εφ’ όλης της ύλης

Πλήθος θεμάτων κάλυψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν απαντώντας ζωντανά σε τηλεφωνικές ερωτήσεις που του έγιναν. Ο κ. Πούτιν, μεταξύ άλλων, μίλησε για τη Συρία, την Τουρκία, τις κυρώσεις, την Ουκρανία, αλλά και… την πρoσωπική του ζωή.

Για τη Συρία

Συγκεκριμένα, για τη Συρία επεσήμανε ότι, «το θέμα δεν είναι να φύγουμε και να τα αφήσουμε όλα… αποσύραμε ένα σημαντικό τμήμα των δυνάμεών μας, αλλά μετά την απόσυρση αφήσαμε τον συριακό στρατό σε μία θέση όπου, με την υποστήριξη του τμήματος του αποσπάσματος που έμεινε εκεί, μπορεί να πραγματοποιεί σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις. Ήδη μετά την αποχώρησή μας έχει αναλάβει κάποιους σημαντικούς στόχους».

Επίσης, προσέθεσε ότι «είναι απαραίτητο να δεχθούμε –να συμφωνήσουμε όλοι και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων– να δεχθούμε το Σύνταγμα και στη βάση του Συντάγματος να διεξαχθούν εκλογές. Αυτός είναι ο τρόπος να εξέλθουμε από την κρίση».

Παράλληλα, «η αντιπολίτευση (στη Συρία) προσπαθήσει να ανακτήσει αυτά που έχασε, Πράγματι, θα πρέπει να ειπωθεί πως στη πραγματικότητα δεν είναι ο συριακός στρατός που πολεμά εκεί, αλλά μερικοί κουρδικοί σχηματισμοί και κάποιες άλλες ένοπλες ομάδες που πολεμούν μεταξύ τους και εναντίον των Κούρδων. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί».

Για το ποιος θα πρέπει να σωθεί από πνιγμό: Ο Poroshenko ή ο Erdogan

«Αν κάποιος έχει αποφασίσει να πνιγεί, δεν είναι πλέον δυνατό να τον σώσεις. Αλλά, βέβαια, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα βοηθείας και χείρα φιλίας σε οποιονδήποτε από τους εταίρους μας, αν το θέλει και ο ίδιος».

Για την Τουρκία

Όσον αφορά τη γειτονική χώρα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν έχουμε βρεθεί, και δεν θα βρεθούμε, σε έναν κύκλο εχθρότητας. Αυτό μπορεί απολύτως να αποκλειστεί. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες στον κόσμο».

Στη συνέχεια,ο κ. Πούτιν είπε ότι «έχουμε, συνολικά, καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Και θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι φίλη μας και ο τουρκικός λαός ένα φιλικό έθνος με το οποίο αναμφίβολα θα οικοδομήσουμε τις καλύτερες δυνατές φιλικές σχέσεις».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «έχουμε προβλήματα με κάποιους πολιτικούς ηγέτες, των οποίων τη συμπεριφορά, τις ενέργειες θεωρούμε ανάρμοστες. Αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό, όπως βλέπετε με ηρεμία, χωρίς εμπόδια… και αυτή είναι η γραμμή αντίδρασής μας σε μη φιλικές ενέργειες απέναντι στη Ρωσία».

«Μια αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη, διαφορετικά θα τους έχεις στο σβέρκο και θα σε διώξουν. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν ήδη συμβεί στην ιστορία μας , πριν από πολύ καιρό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επιστροφή σε αυτό – και δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως στην ουσία διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος στη νότια Τουρκία, η ηγεσία της οποίας συνεργάζεται με ριζοσπαστικές οργανώσεις αντί να μάχεται εναντίον τους. Ο Πούτιν είπε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ρώσους επισκέπτες και πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για επανέναρξη των πτήσεων προς τη χώρα αυτή και την Αίγυπτο.

Για τις κυρώσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν προβλέπει άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον και ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε αντίποινα κατά της Δύσης.

Για την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αρχές στο Κίεβο ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ.

Σχολιάζοντας την έγκριση από το ουκρανικό Κοινοβούλιο του διορισμού του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα είναι «πραγματιστική».

Για την προσωπική του ζωή

«Ξέρετε, μερικές φορές συναντιόμαστε (με την πρώην σύζυγό του Λουντμίλα). Όχι συχνά, αλλά από καιρό σε καιρό. Έχουμε καλές σχέσεις. Μπορεί μάλιστα να είναι καλύτερες από ό,τι ήταν προηγουμένως. Ξέρω ότι όλα είναι καλά για κείνην… Και εγώ επίσης είμαι καλά».

 

Πηγή: Capital.grΣχόλια