Βαλς: Οι αμερικανικές υποκλοπές σε βάρος τριών Γάλλων προέδρων δεν αποτελούν έκπληξη για κανέναν

Βαλς: Οι αμερικανικές υποκλοπές σε βάρος τριών Γάλλων προέδρων δεν αποτελούν έκπληξη για κανέναν

Ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν» τις ζημιές που συνδέονται με τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, μετά την αποκάλυψη του WikiLeaks για αμερικανικές υποκλοπές σε βάρος τριών Γάλλων προέδρων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν όχι μόνο να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο τέτοιες ενέργειες να βλάψουν τις ελευθερίες μας, αλλά επίσης να κάνουν τα πάντα, και σύντομα, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που αυτές προκαλούν στις σχέσεις ανάμεσα σε σύμμαχες χώρες, και ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές σε βάρος τριών Γάλλων προέδρων δεν αποτελούν έκπληξη για κανέναν.

«Είναι επιθυμητό να καθιερωθεί μεταξύ συμμάχων χωρών ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες πληροφοριών και σεβασμού της πολιτικής κυριαρχίας», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ κατήγγειλε «πρακτικές που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές» και προέρχονται από μια «φίλη» χώρα.

«Το θέμα είχε ήδη αναφερθεί ανάμεσα στο καλοκαίρι του 2013 και την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Ολάντ στις ΗΠΑ στις αρχές του 2014. Οι γαλλικές αρχές είχαν ζητήσει σαφείς και ειλικρινείς εξηγήσεις. Δεσμεύσεις είχαν εξάλλου αναληφθεί από τους Αμερικανούς φίλους μας. Πρέπει να τις υπενθυμίσουμε σθεναρά και να γίνουν αυστηρά σεβαστές», είπε ακόμα ο Μανουέλ Βαλς.Σχόλια