Βαλς: Ξέραμε ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις, σχεδιάζονται νέες σε όλη την Ευρώπη

Βαλς: Ξέραμε ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις, σχεδιάζονται νέες σε όλη την Ευρώπη

 «H γαλλική κυβέρνηση γνώριζε ότι σχεδιάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις, σχεδιάζονται κι άλλες, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη» προειδοποίησε τη Δευτέρα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Βαλς τόνισε ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ματαίωσαν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων το καλοκαίρι, ενώ δήλωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι γαλλικές αρχές διενεργούσαν έρευνες για ύποπτους ισλαμιστές σε όλη την επικράτεια.

Στις έρευνές τους, οι γαλλικές αρχές βρήκαν πολλά όπλα, ενώ έγιναν και τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Τουλούζ. Oι γαλλικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει τρεις από τους επτά νεκρούς δράστες των επιθέσεων, ο ένας είναι γάλλος αλγερινής καταγωγής που ζούσε στο Παρίσι και οι άλλοι δυο γάλλοι που διέμεναν στο Βέλγιο.

Νέα τροπή παίρνουν στο μεταξύ οι έρευνες για της αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά, δήλωσε ότι το διαβατήριο σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στη σορό ενός από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες στο Σταντ ντε Φρανς, ήταν πλαστό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για τεράστια βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων στην Τουρκία. Ο Γιάννης Μουζάλας επισήμανε επίσης την Κυριακή πως το διαβατήριο φαίνεται πως ανήκει σε έναν 25χρονο σύρο με ονοματεπώνυμο Αχμέντ Αλμοχαμάντ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, αφού ταξίδεψε στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία, μαζί με 198 άτομα.

Σημειώνεται ότι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις 4 το απόγευμα θα συγκαλέσει το Κογκρέσο των κοινοβουλίων (Congrès des Parliamentaires) μια συνάντηση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου για να ανακοινώσει σειρά μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια πολιτική κίνηση από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας, καθώς έχει συμβεί μόνο δύο φορές ακόμη στη γαλλική ιστορία, και καταδεικνύει την κρισιμότητα των στιγμών.

Πηγή: Skai
Σχόλια