Βαριά ήττα για την Βασιλική Θάνου

Βαριά ήττα για την Βασιλική Θάνου

Βαριά είναι η ήττα για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, καθώς οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, ενώ, νωρίτερα, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου αποφάσισαν ότι μόνο στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας για τους ανώτατους δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας που τέθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο δικαστικό και νομικό κόσμο, όσο και στον πολιτικό κόσμο.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε δημόσια δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών με δεδομένη τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

«Όχι» στην πρόταση Θάνου από τους δικαστές του Αρείου Πάγου

Αναλυτικότερα, ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών γνωμοδότησαν με πλειοψηφία 40 -25 οι ανώτατοι δικαστές.

Οι 25 δικαστές που μειοψήφησαν, έκριναν μεν ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών, αλλά όχι για τώρα, όπως ήταν το αρχικό ερώτημα της Προέδρου προς την Ολομέλεια, καθώς τελικά μετά από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, τελικώς το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια ήταν: «Διαπιστώνετε γενικώς ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών;».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες μέσα από την Ολομέλεια κάνουν λόγο για κλίμα έντασης μεταξύ αρεοπαγιτών και της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Εισαγγελείς: Μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των Δικαστών

Νωρίτερα, ομόφωνα οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου αποφάσισαν στην Διοικητική Ολομέλεια που συνεδρίασε σήμερα, ότι μόνον στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας για τους ανώτατους δικαστές. Οι εισαγγελείς απέρριψαν την θέση ότι είναι δυνατόν, τώρα με νομοθετική ή άλλη ρύθμιση να λυθεί το θέμα.

Συγκεκριμένα οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί περιλαμβανομένης και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αποφάσισαν ότι:

«Η Ολομέλεια ομόφωνα εκφράζει την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος κατ΄ άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος».

Συνολικά στη Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έλαβαν μέρος 12 ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί από τους 17 που υπηρετούν στην Εισαγγελία, με πέντε από αυτούς να απουσιάζουν δικαιολογημένα για λόγους υγείας ή υπηρεσιακούς λόγους.

Με δεδομένη την ομόφωνη απόφαση των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών που απέρριψαν το ενδεχόμενο ρύθμισης στον παρόντα χρόνο του θέματος παρατάσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών, όπως είχε τεθεί δημόσια αλλά και προς δικαστική κρίση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, τοποθετήθηκαν και για την μελλοντική περίπτωση, όποτε η συνταγματική αναθεώρηση δρομολογηθεί και γίνει.

Σε αυτή την περίπτωση έξι εισαγγελικοί λειτουργοί εξέφρασαν την άποψη ότι-στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης και όχι τώρα- πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας των δικαστικών, ενώ άλλοι έξι υποστήριξαν ότι το θέμα αυτό τώρα είναι άκαιρο και επιφυλάχθηκαν να εκφέρουν γνώμη όταν η αναθεωρητική λειτουργία θα είναι ζώσα.Σχόλια