«Βαρυχειμωνιά» στο εμπόριο – Μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα κατά την περίοδο των εορτών

«Βαρυχειμωνιά» στο εμπόριο – Μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα κατά την περίοδο των εορτών

Σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι ήταν η εμπορική κίνηση της εορταστικής αγοράς, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε από τις 12/12/16 έως τις 9/1/17.

Πιο αναλυτικά, το 76% των επιχειρήσεων παρουσίασε χαμηλότερα επίπεδα τζίρου έναντι του 2015, ενώ μόλις το 7% σημείωσε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

Η πτώση του τζίρου, σύμφωνα με τους εμπόρους, οφείλεται στη συνεχή μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, στην αύξηση των φόρων και στην καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης το ποσοστό των καταστημάτων που σημείωσε μειωμένες πωλήσεις ανέρχεται στο 88%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πτώσης του κύκλου εργασιών εμφανίζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (58%), καθιστώντας τον συγκεκριμένο τομέα ως τον ανθεκτικότερο του εμπορίου.

«Ελπίζουμε πως οι 50 ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων με συνολικό τζίρο 5,4 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου από τα 4 δισ. ευρώ, των 15 ημερών της εορταστικής περιόδου, που δυστυχώς δεν δικαίωσε, για άλλη μια χρονιά, τις αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Το 2017 ξεκίνησε με αντιφατικές συνθήκες, δεδομένα προβλήματα και 17 μεγάλες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό που επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων μας. Ωστόσο, ευελπιστούμε πως ο δυναμικός χαρακτήρας της ελληνικής αγοράς, η ευελιξία των Ελλήνων εμπόρων και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποτελέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την αναστροφή της υφιστάμενης αρνητικής συγκυρίας» πρόσθεσε.

Αναλυτικός πίνακας με τις εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων αναφορικά με τη μεταβολή των πωλήσεων στα καταστήματα, σε 83 περιοχές της χώρας.Σχόλια