Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου

Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου

Για τη μετα-μνημονιακή πορεία της χώρας η οποία ξεκινά με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, την τελευταία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων.

«Το μνημόνιο για εμάς ήταν τα νέα δάνεια που συσσωρεύθηκαν σε παλαιά δάνεια. Πριν το 2010 το ΑΕΠ της χώρας μεγεθυνόταν από μη βιώσιμο δανεισμό. Περάσαμε από την πυραμιδική μεγέθυνση στην πυραμιδική λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην τρόικα σημείωσε ότι «θα συνεργαζόμαστε, αλλά όχι στη βάση της περιφρούρησης από τεχνοκράτες».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι: «Αποδεχόμαστε 0% του μνημονίου. Δε θα αποδεχθούμε ούτε μια από τις κόκκινες γραμμές που ενισχύουν την άρνηση της πραγματικότητας και θυσιάζουν Έλληνες χωρίς αιτία, δε θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση». Ωστόσο, επανερχόμενος στο θέμα της υιοθέτησης μέτρων του μνημονίου, διευκρίνισε ότι «Όσα μέρη δεν απειλούν να μολύνουν τη νέα συμφωνία θα τα διατηρήσουμε. Γιατί να απορρίψουμε τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα;».

«Μας ζητάτε να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε σε ρήξη, για να μας στηρίξετε», είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι σχήμα οξύμωρο, γιατί έτσι δεν διαπραγματεύεσαι. Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία και να παίρνουμε εντολές από email».

«Η χώρα θα σταθεί αντάξια των προσδοκιών των πολιτών», ανέφερε τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Σχόλια