Βαρουφάκης: «Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα- Δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε»

Βαρουφάκης: «Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα- Δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε»

Την παράσταση ήθελε να κλέψει για ακόμη μια φορά ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW.

Στο στόχαστρο του Γιάνη Βαρουφάκη μπήκε για μία ακόμη φορά και ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «κατά βάση δεν ήμασταν ποτέ φίλοι», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε», δηλαδή «να είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ».

Παράλληλα εξαπέλυσε βολές κατά τους Ευρωπαίους ηγέτες: : «Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τί σημαίνει η λέξη σχέδιο»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε και έναν προσωπικό απολογισμό της θητείας του, πλέκοντας τα εγκώμια για τον … ίδιο: «Ποτέ πριν δεν υπήρξε εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών μίας χρεοκοπημένης χώρας, που θα έλεγε ‘ΟΧΙ’ στους δανειστές. Αλλά όταν είναι κανείς χρεοκοπημένος, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση αποπληρώνοντας τα παλαιά δάνεια με καινούρια δάνεια» επισημαίνει. Για να διαπιστώσει λίγο αργότερα ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι πιο χρεοκοπημένη από ποτέ».

Οι σχέσεις με τη Γερμανία

Ο Στέφαν Άουστ, ο οποίος θέτει τα ερωτήματα μαζί με τον συνάδελφό του Μάρτιν Σολτς, επικαλείται παλαιότερο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει κάποιον δεσμό με τη Γερμανία, καθώς η μητέρα του δίδασκε γερμανικά. Μήπως κατά βάθος αισθάνεται ολίγον ελληνογερμανός; Η απάντηση: «Βαθιά μέσα μου αισθάνομαι πάνω απ΄όλα Ευρωπαίος. Αλλά και Μεσανατολίτης, γιατί ο πατέρας μου μεγάλωσε στο Κάιρο, η μητέρα του ήταν Γαλλίδα. Τα γαλλικά ήταν η πρώτη του γλώσσα. Μεγάλωσε με τα έργα του Βολταίρου και του Ρουσώ. Η μητέρα μου και ο αδελφός της ήταν γερμανόφιλοι. Ο θείος μου, τον οποίο αισθανόμουν πολύ κοντά μου, ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής της γερμανικής θυγατρικής της Siemens. Πολιτιστικά αισθανόταν πιο κοντά στη Γερμανία, παρά στην Ελλάδα». Αναφερόμενος στους αγώνες κατά της δικτατορίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει: «Ο Βίλυ Μπραντ ήταν για μένα σαν μέλος της οικογένειάς μου. Το ίδιο ίσχυε για τον Μπρούνο Κράισκι και για άλλους ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι συνέβαλαν ιδιαίτερα στην προσπάθεια για να αποπεμφθεί η Ελλάδα της δικτατορίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

«Δεν είμαστε ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα»
«Είστε ακόμη φίλοι με τον Τσίπρα;», ρωτά η WELT. Η απάντηση: «Όχι. Κατά βάση ποτέ δεν είμαστε φίλοι. Για κάποιο χρονικό διάστημα πίστευα ότι θα γινόμαστε φίλοι. Για να σας το πω ξεκάθαρα: ο Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε». Ποιά ήταν η συμφωνία αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη; «Η συμφωνία ήταν: είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω μεν την ελαττωματική δομή της ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή. Όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στον Τσίπρα δεν μπορούσα ωστόσο να φανταστώ ότι κάποτε θα αναλάμβανα κι εγώ ο ίδιος κυβερνητική ευθύνη. Μέχρι που εκείνος με πλησίασε και μου είπε: Θέλω να το κάνεις, εκτός από σένα δεν ξέρω κανέναν άλλον που μπορεί να τα καταφέρει».

Εν τέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε». Αλλά μήπως αυτή είναι τελικά η Realpolitik; «Αν θέλαμε να συμβεί αυτό που συνέβη, τότε γιατί δεν το αφήναμε από την αρχή στους συντηρητικούς; Εκείνοι το πίστευαν. Εμείς δεν το πιστεύαμε», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εν τέλει, ρωτούν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, βλέπεστε σήμερα με τον Τσίπρα; «Όχι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Στο στόχαστρο κατά Μέρκελ, Σόιμπλε, Ολάντ
Σχετικά με τα γεγονότα του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για «σχέδιο Σόιμπλε» με στόχο την αναμόρφωση της ευρωζώνης, προσθέτει όμως και τα εξής: «Αν μη τι άλλο, ήταν ένα σχέδιο. Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τί σημαίνει η λέξη σχέδιο». Κι ακόμα: «Η Μέρκελ δεν θα λάμβανε ποτέ μία απόφαση, αν μπορούσε να την αναβάλει για την επομένη και να δει τί άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε. Αυτό είναι πολύ κακό για την Ευρώπη».Σχόλια