Βαρουφάκης: Έχουμε υπερβεί πολλές «κόκκινες» γραμμές

54 1

Το μπαλάκι στους δανειστές έριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, δηλώνοντας ότι η πρόταση που έκαναν οι Θεσμοί στην Αθήνα γίνεται όταν κάποιος δεν θέλει συμφωνία.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις, τις χαρακτήρισε ως επαναδιαπραγμάτευση μίας δανειακής συμφωνίας που εδώ και πέντε χρόνια δεν ήταν βιώσιμη, ενώ τόνισε ότι στην πρότασή της η Αθήνα έχει υπερβεί πολλές κόκκινες γραμμές, υπαναχωρώντας από πολλές προεκλογικές της υποσχέσεις, μόνο και μόνο επειδή διακατέχεται από «τη μεγάλη επιθυμία να επιτύχει μια συμφωνία», ώστε να αποκατασταθεί η Ελλάδα «ξανά ως ένα κανονικό κράτος εντός της ΕΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξή του στη Deutsche Welle ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, ούτε να ακολουθήσει το παράδειγμα προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες, όπως είπε, «έκαναν προτάσεις και έδιναν υποσχέσεις, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να τις εκπληρώσουν». Οι θεσμοί από την πλευρά τους «προσποιούνταν ότι τις πίστευαν» και άφηναν κατ’ αυτόν τον τρόπο την κρίση να κλιμακωθεί.

Σχολιάζοντας την αναβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα απέδειξε του τελευταίους τέσσερις μήνες ότι έχει επαρκή ρευστότητα για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Για την αποπληρωμή των δανείων διατέθηκαν πάνω από 14% του ΑΕΠ. «Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», τόνισε.

Τέλος, όταν ο δημοσιογράφος του επεσήμανε πως όλες οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα υποβλήθηκαν σε μία σκληρή διαδικασία, την οποία η Ελλάδα όμως δεν δείχνει πρόθυμη να ακολουθήσει, ο Γιάνης Βαρουφάκης αντέτεινε ότι το βάρος που επωμίστηκε η Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των άλλων χωρών. Οι άλλες χώρες «έχουν χάσει 1%, 2% ή 3% του ΑΕΠ, εμείς χάσαμε το 25%». «Οπότε, αυτό που λέμε είναι: μπορούμε, παρακαλώ, να έχουμε τους ίδιους κανόνες για όλους;», διερωτήθηκε κλείνοντας ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 Join the Conversation

1 comment

  1. Irini Nikakou Απάντηση

    Το μονο σιγουρο…