Βαρουφάκης: Η προοπτική επιτυχίας του κ. Τσίπρα δεν είναι λαμπρή, όμως δεν πρέπει να τον ξεγράψουμε

Βαρουφάκης: Η προοπτική επιτυχίας του κ. Τσίπρα δεν είναι λαμπρή, όμως δεν πρέπει να τον ξεγράψουμε

Το αποτέλεσμα των εκλογών σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian με τίτλο «Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα».

Όπως εξηγεί στο κείμενό του ο κ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τα μνημονιακά νομοσχέδια εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία. Τώρα όμως, αντιτείνει, θα «περνούν» με χαρακτηριστική άνεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί γι’ αυτό.

«Για να έρθει σ’ αυτό το σημείο η ελληνική δημοκρατία είχε προηγηθεί ο βαθύτατος τραυματισμό της», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, ενώ αναφέρεται και στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αγνοήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρωθυπουργός καλείται να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει ότι «προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την επαναδιαπράγμευση ορισμένων σημείων του μνημονίου, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες».

«Το πρόβλημα συνίσταται στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας της άνωθεν υποσχέσεις, εν μέσω των αυστηρών και δύσκολων συνθηκών που επιβάλει η συμφωνία, που μόλις υπογράφηκε», εξηγεί.

Ο κ. Βαρουφάκης καταλήγει εκτιμώντας ότι η προοπτική επιτυχίας του κ. Τσίπρα δεν είναι λαμπρή, «όμως δεν πρέπει να τον ξεγράψουμε».

Σχόλια