13:00 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Βαρουφάκης: Η συμφωνία για την Ελλάδα ήταν ένα σόου

Βαρουφάκης: Η συμφωνία για την Ελλάδα ήταν  ένα σόου

Συνέντευξη στο Business Insider έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας πως η λύση στα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι η μείωση του συνταξιοδοτικού κόστους, αλλά ένα ευρύ ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη:

Κύριε Βαρουφάκη συναντιόμαστε στο συνέδριο «Fonds professionell» μετά την ομιλία σας ενώπιον τραπεζιών. Ως αριστερός, τι έχετε να πείτε σε αυτό το πιο συντηρητικό ακροατήριο;

Πολλά, ζούμε σε δημοκρατία. Τίποτα δεν είναι πιο βαρετό από το να μιλάμε για ανθρώπους με τους οποίους μοιράζομαι τις απόψεις μου. Παρόλ’ αυτά η κρίση στην Ελλάδα ανησυχεί τους διαχειριστές των funds και τους τραπεζίτες εδώ. Κάθε λογικός τραπεζίτης καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα δε θα έπρεπε να λάβει άλλα χρήματα πλέον: ένα χρεοκοπημένο κράτος που δεν περιμένουν να αποπληρώσει τα δάνειά του, δεν είναι καλός οφειλέτης.

Μετά τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις για μεταρρυθμίσεις, εγκρίθηκαν χρήματα για την Ελλάδα πέρυσι. Αυτό δεν κάνει τη διαφορά πλέον;

Δε νομίζω. Αν θέλεις να μάθεις πώς θα πάνε τα πράγματα εφέτος, πρέπει να δεις τι έγινε τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Οι οικονομικές επιδόσεις θα συνεχίζουν να φθίνουν.

Άρα όλα αυτά τα χρήματα πάνε άσκοπα;

Κανένας δεν πιστεύει πως ο συμβιβασμός θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ούτε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν το πιστεύει, ούτε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ήταν απλώς ένα σόου που αποκάλυψε πως η Ευρώπη δε λειτουργεί. Πετάμε λεφτά που παίρνουμε και από τους φτωχότερους. Και επειδή αυτό είναι ενοχλητικό για τον λαό κάθε χώρας, τα ακροδεξιά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ανεβαίνουν. Άρα επωφελούνται από αυτό.

Αλλά τουλάχιστον η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε…

«… πέφτει γιατί οι νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι μεταναστεύουν στη Γερμανία. Αν και το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί, η εργασία δεν αυξάνεται. Αυτό είναι καταστροφικό για την οικονομία. Οι επενδύσεις είναι πραγματικά στο μηδέν».

Τι δεν πάει καλά με την Ελλάδα σε σύγκριση με την διαχείριση της κρίσης στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία;

Ούτε και εκεί είναι όλα καλά. Η Πορτογαλία έχει ακόμη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρέους στην Ε.Ε σε σχέση με το ΑΕΠ. Η χώρα είναι μια φούσκα. Και η Ιρλανδία επιβιώνει γιατί βοηθά εταιρείες όπως η Google να εξοικονομκεί φόρους στην Ευρώπη. Αλλά ως φορολογικός παράδεισος η Ιρλανδία «αποδυναμώνει» άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός ότι αυτές οι χώρες λειτουργούν ως θετικά παραδείγματα δείχνουν πόσο άμεσα η Ε.Ε. έχει ανάγκη από θετικά νέα.

Πολλοί Γερμανοί δε μπορούν να καταλάβουν πώς οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 60. Ως μέρος του πακέτου μεταρρυθμίσεων, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει το συνταξιοδοτικό κόστος- κατά 15% σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία. Τώρα οι πολίτες προχωρούν σε απεργία.

«Η μείωση του συνταξιοδοτικού κόστος δεν είναι λύση. Στη χώρα μας πολλές οικογένειες ζουν από τη σύνταξη των μεγαλύτερων που λαμβάνουν 600-700 ευρώ το μήνα. Άλλοι δεν έχουν δουλειά. Αν το μειώσουμε κατά 100 ευρώ, οι άνθρωποι δε θα ξοδεύουν πια αυτό το ποσό και η ζήτηση θα πέσει. Αυτό θα κοστίσει περισσότερες δουλειές».

Ποια είναι η λύση;

«Όλα τα χρήματα στην αγορά εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών πρέπει να μετατραπούν σε επενδύσεις. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι εταιρίες προτιμούν να επαναγοράζουν τις μετοχές τους. Αυτό όμως, δεν είναι χρήσιμο για την οικονομία. Ως μέρος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ πρέπει να κατευθύνει την επιλογή ανάλογα με το οικονομικό μέγεθος. Αυτό σημαίνει πως αγοράζει περισσότερα γερμανικά από ισπανικά ομόλογα. Η Γερμανία δεν χρειάζεται αυτό το πρόγραμμα και ταυτόχρονα αυτό δε βοηθά την Ισπανία. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα για παράδειγμα στις πράσινες τεχνολογίες.

Η προσφυγική κρίση χωρίζει στα δύο την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα μπορεί και να κλείσει τα σύνορά της. Ποια είναι η εκτίμησή σας γι’ αυτό το ζήτημα;

Η απόφαση της Μέρκελ ήταν φανταστική. Αν κάποιος έχει ανάγκη, πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες. Στην Ελλάδα, ειδικά οι νησιώτες είναι πολύ αφοσιωμένοι. Αλλά αν σφραγίσουμε τα σύνορα με τα Σκόπια εκατοντάδες ή χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν. Τι θα κάνουν αυτοί στην Ελλάδα; Η οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει την Ευρώπη. Τώρα απλώς οι χώρες προσπαθούν να «σπρώξουν» τους πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Καταστρέφουμε την Ευρώπη. Οι φράχτες και τα σύνορα δείχνουν αδυναμία. Και το χειρότερο όλων, κάνουν προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου και αναδιπλώνουμε την ιδέα της επιστροφής σε ένα πιο συντηρητικό κράτος.

Οι Βρετανοί «φλερτάρουν» με την ιδέα ενός Brexit…

Αν οι Βρετανοί θεωρούν ότι μπορούν απλά να αποδεσμευθούν από την Ευρώπη και να «πλεύσουν» προς τις ΗΠΑ ή την Κίνα, κάνουν λάθος. Υπάρχουν βιομηχανικά και εργασιακά δεδομένα που δε μπορούν να μη λάβουν υπόψη. Δε θεωρώ πως ένα Brexit θα πληγώσει το City ως ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου. Ωστόσο θα αποτελέσει ένα βήμα που θα πλήξει το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Για πρώτη φορά, η Ένωση δε θα διευρυνθεί, αλλά θα συρρικνωθεί. Μια επικίνδυνη τάση».

Πώς μπορεί να σταματήσει αυτό;

Πρέπει να καθίσουμε κάτω και να σκεφτούμε λογικά. Πλέον, τα συμφέροντα της κάθε χώρας καθορίζουν τις συζητήσεις. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν είναι ελληνικό ή γερμανικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Άρα πρέπει να εκπονηθεί μια κοινή στρατηγική. Γι’ αυτό και προσπαθώ να κάνω μια κίνηση για μεγαλύτερη δημοκρατία.

Γιατί ξεκινάτε αυτή την κίνηση από το Βερολίνο;

Η Γερμανία είναι η καρδιά της Ευρώπης. Αλλά η πικρία είναι μεγάλη. Πλέον οι Γερμανοί μισούν τους Έλληνες και οι Έλληνες τους Γερμανούς. Η δαιμονοποίηση της χώρας πρέπει να σταματήσει αν θέλουμε μια δυνατή Ευρώπη. Άρα γίνομαι ένα θετικό παράδειγμα.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας