Βαρουφάκης: Να τι έγινε στο Eurogroup

Βαρουφάκης: Να τι έγινε στο Eurogroup

Με σημερινή ανάρτηση στο μπλογκ του, με τίτλο «Έτσι όπως συνέβη – Η παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη Σύνοδο του Eurogoup της 27ης Ιουνίου», ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δημοσιεύει την τοποθέτησή του και προβαίνει σε έναν σύντομο, αρνητικό απολογισμό για τη χθεσινή συνάντηση και ιδίως τη στάση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ:

«Η Σύνοδος του Eurogoup της 27ης Ιουνίου δεν θα καταγραφεί ως στιγμή υπερηφάνειας για την ιστορία της Ευρώπης. Οι υπουργοί απέρριψαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί στον ελληνικό λαό μία μόνο εβδομάδα για να απαντήσουν Ναι ή Όχι στις προτάσεις των θεσμών – προτάσεις κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η ίδια η ιδέα ότι μια κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τον λαό της για μια προβληματική πρόταση την οποία δέχεται από τους θεσμούς αντιμετωπίστηκε με έλλειψη κατανόησης και συχνά με απαξίωση που άγγιζε τα όρια της περιφρόνησης. Με ρώτησαν ακόμη και «Πώς περιμένετε ο απλός λαός να καταλάβει τέτοια σύνθετα ζητήματα;». Πράγματι, δεν ήταν καλή μέρα για τη δημοκρατία στη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup! Ούτε όμως και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αφού το αίτημά μας απορρίφθηκε, ο πρόεδρος του Eurogoup άφησε τη σύμβαση της ομοφωνίας (εκδίδοντας δήλωση χωρίς τη συγκατάθεσή μου) και έφτασε μέχρι την αμφιλεγόμενη απόφαση να συγκαλέσει επόμενη συνάντηση χωρίς τον Έλληνα υπουργό, φαινομενικά για να συζητήσει τα «επόμενα βήματα».

»Μπορεί η δημοκρατία και μια νομισματική ένωση να συνυπάρξουν; Ή πρέπει η μια να θυσιαστεί; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο το Eurogroup αποφάσισε να απαντήσει τοποθετώντας τη δημοκρατία στον κάλαθο των λόγω δυσκολίας αχρήστων. Μέχρι στιγμής, ελπίζει κανείς».Σχόλια