Βαρουφάκης: Σύντομα η συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας

Βαρουφάκης: Σύντομα η συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Channel 4.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει «να σταματήσει να μιμείται τον Σίσυφο», σε μια μεταφορά για την αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους: «Η ορθή στρατηγική για τον Σίσυφο είναι να σταματήσει να σπρώχνει τον βράχο του, όχι να έχει στόχο να τον ανεβάσει στην κορυφή του λόφου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργασθούμε με τους εταίρους μας. Δεν θα ενεργήσουμε κατά μονομερή τρόπο», ενώ σημειώνει: «Δέχθηκαν να δανείσουν στην Ελλάδα μεγάλα ποσά για να αποπληρώσει τα χρέη της, ζητώντας της να περιορίσει τα έσοδά της. Αυτή δεν ήταν καλή ιδέα. Πρέπει να ενεργήσουμε κατά πιο έξυπνο τρόπο βρίσκοντας ένα σχέδιο που λειτουργεί προς όφελος της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας».

Ακόμα έκανε λόγο για «επανεκκίνηση» του προγράμματος «που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και στηριζόταν σε μία εσφαλμένη λογική». «Τα δύο κύρια σφάλματα των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες είναι η διαρκής προσφυγή στον δανεισμό χωρίς σκέψη για το μέλλον και η απουσία μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα το σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «εν μέσω μίας κρίσης αποπληθωρισμού, δεν είναι πολύ έξυπνο να πουλήσει κανείς τα οικογενειακά κοσμήματα για ψίχουλα. Είναι περισσότερο σώφρον να αναπτύξουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για να αυξήσουμε την αξία τους χρησιμοποιώντας έξυπνα μέσα χρηματοδότησης για να ενισχύσουμε την οικονομία μας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι συνετή η ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί».

Σημειώνεται ότι, εκτός από τη συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, αυτή την ώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντά 100 τραπεζικά και χρηματιστηριακά στελέχη στο Σίτι του Λονδίνου.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να πει στους μεγάλους επενδυτές και τους τραπεζίτες ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς επιβάρυνση για τους ιδιώτες επενδυτές. «Θα είμαστε σε θέση να υπηρετήσουμε το ελληνικό χρέος με τέτοιους όρους που δεν θα έχουν επιβλαβείς συνέπειες ειδικά για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων», δήλωσε σχετικά στο διεθνές πρακτορείο η ίδια πηγή.


Σχόλια