Βασικές τροφές που προσφέρουν υγεία στον εγκέφαλο

Βασικές τροφές που προσφέρουν υγεία στον εγκέφαλο

Υπάρχουν τροφές που μπορούν και προστατεύουν από την εμφάνιση άνοιας. Ήρθε η ώρα να εντάξεις στη διατροφή σου τις παρακάτω τροφές ώστε να κρατήσεις υγιές τον εγκέφαλό σου από τη φθορά του χρόνου.

 

  • Ω3 λιπαρά: Είναι πολλά τα στοιχεία που υποδεικνύουν πως τα ω3 λιπαρά οξέα είναι μάλλον η πιο σούπερ από τις τροφές για τον εγκέφαλο. Απόδειξη το ότι σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί πως μια διατροφή πλούσια σε ψάρι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Πλούσιες τροφές σε ω3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί. Άλλες τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

  • Φρούτα και λαχανικά: Είναι εξαιρετικά για την υγεία σου και πολύ καλή τροφή για τον εγκέφαλό σου ειδικότερα! Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, ουσίες που προστατεύουν τον εγκέφαλό σου από τη φυσική φθορά. Το μυστικό είναι να προτιμάς πολύχρωμα (αφού κάθε χρώμα προσδίδει άλλες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες στα φυτά!) φρούτα και λαχανικά εποχής.

 

  • Προϊόντα ολικής άλεσης: Αποτελούν ιδανικές τροφές για τον εγκέφαλο, αλλά και γενικότερα για τον οργανισμό σου. Τα προϊόντα ολικής άλεσης προσφέρουν στον εγκέφαλό σου σταθερή ποσότητα ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης, διατηρώντας τον σε εγρήγορση. Επιπλέον, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

  • Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι κι αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στους ιστούς του σώματός σου – και των εγκεφαλικών σου κυττάρων. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη από την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού είναι η ενίσχυση της μνήμης, η διανοητική εγρήγορση και η καθυστέρηση της εγκεφαλικής γήρανσης.

 

  • Οίνος ευφραίνει μόνο καρδίαν ή και νου;Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα, ένα ποτηράκι κρασί τη μέρα, όμως, για εμάς τις γυναίκες -και δύο για τους άντρες- μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Το κόκκινο κρασί διατηρεί τη θέση του “αγαπημένου παιδιού” των ερευνητών, αφού περιέχει φλαβονοειδή τα οποία είναι και αυτά (έκπληξη!) αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συμβάλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνουν την πιθανότητα να εμφανίσεις νόσο του Αλτσχάιμερ.

 

  • Τι κοινό έχουν οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο; Μα, τις βιταμίνες Β!Και η οι πιο αγαπημένες του βιταμίνες από το σύμπλεγμα των Β είναι ηΒ6, Β12 και φυλλικό οξύ. Οι μορφές αυτές της βιταμίνης Β αποτελούν βασικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου καθώς μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα αυτής της ουσίας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, νοητική φθορά και νόσο του Αλτσχάιμερ. Μελέτη σε ομάδα ηλικιωμένων ασθενών με ήπια νοητική στέρηση αποκάλυψε πως μετά από δύο χρόνια λήψης υψηλών δόσεων των παραπάνω βιταμινών υπήρξε σημαντικά λιγότερη εγκεφαλική συρρίκνωση συγκριτικά με τους συμμετέχοντες στην έρευνα που ακολούθησαν θεραπεία με placebo. Καλές πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή και άλλα.

 

  • Κι αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο…Τα κορεσμένα λιπαρά είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά και για τον εγκέφαλο. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (κόκκινο κρέας, βούτυρο, λιπαρά τυριά, κρέμα γάλακτος και παγωτό) αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας, μειώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

 

 Σχόλια