Βάσεις Πανελλαδικών 2016: Ιατρικές σχολές στα ύψη, έπεσαν Οικονομικές και τα Πολυτεχνεία

Βάσεις Πανελλαδικών 2016: Ιατρικές σχολές στα ύψη, έπεσαν Οικονομικές και τα Πολυτεχνεία

Οι  Ιατρικές σχολές  είναι  στα ύψη, οι Παιδαγωγικές υπό διάλυση, τα Πολυτεχνεία έχουν πάρει την »κάτω βόλτα» και οι Οικονομικές σχολές έχουν χάσιμο μορίων, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τους γονείς τους υπολογίζουν τα μόρια και χαράσσουν πορεία για να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και πως οι υποψήφιοι να μην πέσουν σε “παγίδες” αλλά να συμπληρώσουν με έξυπνο τρόπο το μηχανογραφικό δελτίο τους.

“Δεν υπάρχει εφέτος καμία σύγκριση με τις περσινές βάσεις” ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Γιάννης Βαφειαδάκης . Και υπογραμμίζει: Βασική προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να βάλει με σειρά τις σχολές που πραγματικά επιθυμεί, ανάλογα βέβαια και με τη βαθμολογία που έχει συγκεντρώσει.

Επίσης εξηγεί ότι: “Αν κάποιος έχει συγκεντρώσει 13.000 μόρια ξεκινά τη συμπλήρωση με σχολές που έχουν βαθμολογία, όσο ψηλά θέλει, αλλά εκεί κοντά στο 14 πρέπει να κάνει τη σωστή επιλογή , δηλαδή  θέλει Πανεπιστήμιο Περιφέρειας ή ΤΕΙ Αθήνας” και συμπληρώνει, ότι πρέπει να προσέξει πολύ την ασφάλεια του τα “μαξιλαράκια” δηλαδή και να βάλει σχολές που είναι χαμηλότερες , αν θέλει βέβαια να εισαχθεί σε κάποια σχολή, πέραν των δύο τριών πρώτων προτιμήσεων. Ένας τέτοιος υποψήφιος πρέπει να έχει στο μυαλό του μία κλίμακα σχολών από 8000 έως 18000 μόρια.

Ο κ. Βαφειδάκης αποκαλύπτει, ότι ένα ακόμα μυστικό του φετινού Μηχανογραφικού είναι το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας που αναμένεται να σημειωθεί  στις σχολές του κέντρου και της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να “κρύβονται” οι ευκαιρίες. Δηλαδή, όπως εξηγεί με δεδομένη τη στροφή της πλειονότητας των υποψηφίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  θα υπάρξουν πολλές σχολές “ευκαιρίας” και  μάλιστα πολύ καλές,.

Ανάμεσα στις σε αυτές τις σχολές “ευκαιρίας” συγκαταλέγονται η σχολή Μηχανολόγων Κοζάνης, η Πληροφορική στο Ηράκλειο, η Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Χίο , που είναι  καλές επιλογές , χωρίς να έχουν το ατού να είναι στην Αθήνα, άρα θα έχουν και χαμηλότερες βάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στους υποψηφίους του 3ου επιστημονικού πεδίου, ο εκπαιδευτικός συμβουλεύει να δηλώσουν  μεγάλο αριθμό σχολών υποψήφιοι, καθώς αναμένεται άνοδος των βάσεων. Επίσης, όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία καλό είναι βάλουν αρκετές σχολές.

Διορθώσεις γίνονται έως και την οριστικοποίηση του δελτίου, ενώ οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγουν τμήματα από δύο πεδία. Καλό είναι να δοθεί μεγάλη προσοχή, γιατί όπως τονίζεται ένα καλό μηχανογραφικό μπορεί να “σώσει” τον υποψήφιο.

Γενικά, δεν χρειάζεται να γίνει άμεση οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου καθώς η ημερομηνία κατάθεσής  του είναι έως τις 8 Ιουλίου. Καλό θα είναι οι υποψήφιοι να αναμένουν και τα αποτελέσματα από τα ειδικά μαθήματα προκειμένου να διαμορφώσουν μία συνολική εικόνα της απόδοσής τους.

Συνήθως οι υποψήφιοι κάνουν μία προσωρινή  αποθήκευση του Μηχανογραφικού Δελτίου και στη συνέχεια, όταν ολοκληρώσουν τις επιλογές τους να κάνουν και οριστική υποβολή.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί  και να μην αμελήσουν να κάνουν οριστική υποβολή του μηχανογραφικού, καθώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις μαθητών που δεν εισήχθησαν  σε  κανένα πανεπιστημιακό κλάδο, αν και συγκέντρωναν την σωστή βαθμολογία, καθώς είχαν ξεχάσει να κάνουν οριστική υποβολή.

Κάποιες από τις σπουδές  που μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση πτυχίου, που θα ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες για την εύρεση εργασίας είναι: H Πληροφορική, τμήματα του Πολυτεχνείου, η Φαρμακευτική , η Διαιτολογία, η Γεωπονία, η Οικονομία και η Ψυχολογία.

Αναλυτικά ανά πεδίο προκύπτει:

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν  αυξομοιώσεις. Οι οποίες θα αφορούν κυρίως τις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία  ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές.

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο  το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές ,σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η Φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση , η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραϊατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και  τις Γεωπονικές σχολές.

–  Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών  περίπου 67%  έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.

– Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων  λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.

Διαβάστε επίσης:

Την Παρασκευή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεωνΣχόλια