Βέλγιο για προσφυγικό: Η Ελλάδα προοδεύει

Βέλγιο για προσφυγικό: Η Ελλάδα προοδεύει

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο στην διαχείριση του προσφυγικού, τόνισε σήμερα σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο συντονιστής από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στην Ελλάδα Μάρτιν Φερβέι.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε διάστημα ενός έτους», ανέφερε ο Μάρτιν Φερβέι, επισημαίνοντας τη «στενή» και «καλή» συνεργασία με τις ελληνικές αρχές η οποία, όπως είπε «έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν κινδυνεύει από κατάρρευση, σημειώνοντας πως τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία είναι «προσηλωμένες» στην εφαρμογή της, καθώς και ότι έχει φέρει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, μέσα σε διάστημα 12 μηνών, οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά, από μόλις οκτώ το 2015 σε 676 μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι αφίξεις έχουν μειωθεί θεαματικά από 5.000 ημερησίως κατά μέσο όρο σε μόλις 100, έχουν φτιαχτεί δομές για την μόνιμη φιλοξενία 60.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, ενώ βελτιώνεται και η απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα. «Η Επιτροπή βοηθά τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο συντονιστής της ΕΕ, προσθέτοντας στα θετικά ότι οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα έχουν αρχίσει να αυξάνονται «δραματικά» τις «τελευταίες εβδομάδες και μήνες» και πως τα κράτη μέλη αυξάνουν τις θέσεις φιλοξενίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κερν: Στην Ελλάδα δόθηκαν υποσχέσεις για το προσφυγικό που δεν τηρήθηκανΣχόλια