Βέλγιο: Τι εξετάζεται να χορηγηθεί προς όλους τους πολίτες από του χρόνου

Βέλγιο: Τι εξετάζεται να χορηγηθεί προς όλους τους πολίτες από του χρόνου

Η υπουργός Υγείας Maggie De Block έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να χορηγηθούν προληπτικά χάπια ιωδίου σε όλους όσους διαμένουν στο Βέλγιο από την επόμενη χρονιά για την προστασία τους σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής. Ωστόσο, το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών Jan Jambon υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να ληφθεί μια δεσμευτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα πριν από τη συζήτηση σχετικού σχεδίου δράσης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι ζουν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από πυρηνικά εργοστάσια στο Βέλγιο λαμβάνουν χάπια ιωδίου τα οποία προστατεύουν το θυρεοειδή από ραδιενεργό ιώδιο που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα σε περίπτωση καταστροφής πυρηνικού αντιδραστήρα και προκαλεί καρκίνο.
Ωστόσο, το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας της χώρας συμβουλεύει ότι η ανωτέρω απόσταση κρίνεται ανεπαρκής, προτείνοντας τη χορήγηση χαπιών ιωδίου σε όσους βρίσκονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων. Η τελευταία εξέλιξη, όπως επισημαίνει η κ. Maggie De Block ουσιαστικά καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό του Βελγίου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Russia Today, η Ολλανδία προχώρησε στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης για εγκύους και άτομα κάτω των 18.

 

Σχόλια