Βερολίνο: Δεν πρέπει να συνδέονται το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με το προσφυγικό

Βερολίνο: Δεν πρέπει να συνδέονται το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με το προσφυγικό

Ότι δεν πρέπει να συνδέονται η προσφυγική κρίση με την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, επεσήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δε θα αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό ζήτημα.

«Στην συνάντηση της Κυριακής στις Βρυξέλλες αποτέλεσε θέμα και η στήριξη της Ελλάδας στην υλοποίηση της αποστολής της. Ειδικά στην εγκατάσταση των hotspots, η Ελλάδα θα λάβει εκτεταμένη βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα πόρους, άμεση βοήθεια, από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης», εξήγησε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι δεν ισχύει πως η Ελλάδα πρέπει να τα βγάλει πέρα εντελώς μόνη της με το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη αποστολή και η Ευρώπη θα τη βοηθήσει να υλοποιήσει αυτή την αποστολή. Αυτό δεν είναι λόγος, όμως, για να συγχέουμε τα δύο θέματα», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάρτιν Σέφερ, σημείωσε ότι δεν έχει νόημα τώρα να προκαταλάβουμε τις συζητήσεις που θα έχει αύριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Αθήνα, αλλά τόνισε ότι θα ήταν φρόνιμο, όσο είναι δυνατό, να διαχωριστεί το ένα θέμα από το άλλο.

«Υπάρχουν σαφείς συμφωνίες της Ευρώπης, της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων με τα οποία ασχοληθήκαμε εντατικά τα τελευταία χρόνια. Αυτά θα είναι αύριο σίγουρα αντικείμενο των συνομιλιών. Και υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, για όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Και με αυτό το πνεύμα, με την επιθυμία για μια όσο το δυνατόν πιο στενή και έμπλεη εμπιστοσύνης σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, θα ταξιδέψει αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφερ.Σχόλια