Βερολίνο: Σε καλό δρόμο η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Βερολίνο: Σε καλό δρόμο η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Την ικανοποίησή της φαίνεται να εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί σημαντικά.

«Ως ενδιάμεση αξιολόγηση, θα λέγαμε ότι οι πρώτες μέρες εφαρμογής δείχνουν ότι οι εξελίξεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα με τη βοήθεια διακινητών και με κίνδυνο της ζωής τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 εβδομάδες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει. Υπήρξαν οι πρώτες επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία. Υπάρχουν οι πρώτες μετακινήσεις από την Τουρκία προς την Ευρώπη και υπάρχει ένα φαινόμενο που ήταν αναμενόμενο, ότι διαφορετικά από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, πολλοί μετανάστες υποβάλλουν αίτηση στα ελληνικά νησιά», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες που πνίγηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός «υπενθυμίζει την ουσία της συμφωνίας και τον κεντρικό στόχο, να σταματήσουμε αυτή την παράνομη δράση των διακινητών».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που ασκείται για καθυστερήσεις ως προς την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια οργανώνεται και συντονίζεται από την Επιτροπή και επανέλαβε ότι «από την γερμανική πλευρά υπάρχει κάθε καλή θέληση να στηρίξουμε έμπρακτα τους Έλληνες, με βάση αυτά που ζητούνται συντονισμένα από την Επιτροπή».Σχόλια