Βιαιοπραγίες σε βάρος τους, καταγγέλλουν άνεργοι που απασχολούνται σε προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας σε δήμους της χώρας

Βιαιοπραγίες σε βάρος τους, καταγγέλλουν άνεργοι που απασχολούνται σε προγράμματα Κοινωφελούς εργασίας σε δήμους της χώρας

Σοκάρουν οι σοβαρές καταγγελίες για περιστατικά κακομεταχείρισης και εργοδοτικής βίας, σε δήμους που συνδέονται με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας σε ΟΤΑ. Οι καταγγελίες αφορούν σε αρκετούς δήμους της Αττικής αλλά και όλης της χώρας, και προέρχονται από απασχολούμενους στους τομείς Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου των δήμων.

Το πιο σοβαρό εκ των σχετικών περιστατικών σημειώθηκε σε δήμο της Αττικής, και αφορά σε καταγγελία από τρεις ωφελούμενους του Προγράμματος, οι οποίοι κατήγγειλαν χειροδικία του επιστάτη προς τους ίδιους, επειδή αρνήθηκαν να κάνουν τη δουλειά που τους ζητήθηκε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα και με άλλες καταγγελίες, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα, που συνιστούν παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένες καταγγελίες αναφέρουν, ότι οι δήμοι δε φρόντιζαν να παρέχουν στους εργαζόμενους βασικά υλικά για την εργασία τους όπως μπότες, στολές και γάντια, ενώ πολλές φορές από τους ανώτερους υπάρχει η απαίτηση να εργάζονται περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες. Μάλιστα, λόγω αυτής της κατάστασης σε μεγάλη πόλη της Κεντρικής Ελλάδος, σημειώθηκε περιστατικό εργατικού ατυχήματος.

Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, μετά από τη… συνεχή ροή σχετικών καταγγελιών, πραγματοποιεί ελέγχους μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε όλους τους δήμους που απασχολούν ανέργους σε Κοινωφελή Εργασία.

Αναλυτικότερα, το ΣΕΠΕ, με αποστολή ειδικών επιθεωρητών σε όλους τους δήμους που συμμετέχουν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, διερευνά όλα τα περιστατικά, ωστόσο, όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Εργασίας, κάποιοι δήμοι δείχνουν απρόθυμοι να συνεργαστούν.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, διαμηνύει ρητώς ότι δε θα δεχθεί καμία παρέκκλιση για μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Μάλιστα στο προαναφερθέν περιστατικό βιαιοπραγίας σε δήμο της Αττικής, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, οι εργαζόμενοι που έπεσαν θύματα του επιστάτη τους, μεταφέρθηκαν σε άλλους δήμους, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας.Σχόλια