Βόμβες και καρφιά Βαρουφάκη από το καφενείο της Βουλής

Βόμβες και καρφιά Βαρουφάκη από το καφενείο της Βουλής

Για τις εμπειρίες του ως υπουργός Οικονομικών, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γιάνης Βαρουφάκης με δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής, αποκαλύπτοντας πολλά και ενδιαφέροντα για τους προσφάτως πρώην συναδέλφους του, υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, και σχολιάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο συμφωνίας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς και τη συνεδρίαση που συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας στο ευρωκοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο μόνος υπουργός της ευρωζώνης με συντεταγμένη σκέψη και συγκεκριμένο πλάνο, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ελέγχει απόλυτα την πλειοψηφία του Εurogroup, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, τόνισε ακόμα ότι ο κ. Σόιμπλε έχει «μετρημένο» πλάνο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και πως «αυτή η στιγμή είναι η καλύτερη για να το πετύχει».
Σε ερώτηση για το εάν οι Γερμανοί έχουν υπολογίσει το κόστος ενός Grexit, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως οι απώλειες είναι ελεγχόμενες.

Αναφορικά με την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι έγινε μετά από τις επίμονες πιέσεις που άσκησε τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και άλλοι ομόλογοί του της Ευρωζώνης, αλλά και από πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σχετικά με το αν εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές μέσα στα επόμενα 24ωρα, αρχικά ο τέως ΥΠΟΙΚ, απάντησε «no comment» – (ουδέν σχόλιο), ωστόσο αργότερα πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να υπάρξει συμφωνία, αρκεί να είναι συμφωνία – λύση. Για την ώρα δεν μπορούμε να προδικάσουμε κανένα αποτέλεσμα».

Την ίδια απάντηση – no comment – έδωσε και όταν ρωτήθηκε αν συνεχίζει να έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ για τον διάδοχό του είπε: «Καταλαβαίνω τον Τσακαλώτο. Είναι φίλος μου. Η συμπαράσταση μου στον υπουργό είναι σιωπηλή και ενεργή. Είμαι πίσω του και τον νιώθω».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το χαρακτήρισε «Επικό και μεγαλειώδες», αν και απέφυγε να απαντήσει αν οι πολίτες «Ψήφισαν όχι για να υλοποιηθεί το ναι».

Τέλος, μιλώντας για την παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο είπε «….Δεν έχω την καλύτερη άποψη για το ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι κοινοβούλιο. Ένα σώμα που δε νομοθετεί δεν είναι κοινοβούλιο… Είναι μη κοινοβούλιο».Σχόλια