«Βόμβες» μεγατόνων στην Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ

«Βόμβες» μεγατόνων στην Εξεταστική για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ

Αρκετούς άσσους στο μανίκια τους  φαίνεται να κρύβουν τα κόμματα έπειτα από όσα άφησαν να εννοηθούν στη σημερινή ακρόαση μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που εξετάζει την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ειδικότερα, οι γαλάζιοι βουλευτές Νότης Μηταράκης και Κώστας Τζαβάρας «αποκάλυψαν» ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγή» από το 2014 εμφανίζεται να μετέχει κατά 2,93% μια offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο (!). Και ρώτησαν τον κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκη εάν γνωρίζει, όπως είναι υποχρεωμένη η τράπεζα, πιο είναι το φυσικό πρόσωπο – και εάν είναι πολιτικός- πίσω από αυτή την εταιρεία! Κάτι που ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ δήλωσε πως δεν το γνωρίζει και δεν μπορούσε να απαντήσει εξηγώντας πως η τράπεζα όταν εξετάζει μια αίτηση δανείου βλέπει ως μια αυτοτελή εταιρεία το κάθε ΜΜΕ και δεν εξετάζει έναν προς έναν του μετόχους.

Στο δεύτερο στόχαστρο της ΝΔ τέθηκαν οι αιτήσεις χορήγησης δανείου του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΤΕ. Χαρακτηριστικά σημείωσαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τις δύο σχετικές αιτήσεις – επιστολές του προς την ΕΤΕ ζητούσε ειδική δανειοληπτική μεταχείριση από την Τράπεζα κάτι που δεν είχε κάνει κανένας όπως τόνισαν άλλος πολιτικός αρχηγός- κάτι που παραδέχθηκε και ο κ. Λεωνίδας Φραγιαδάκης.

Μάλιστα οι βουλευτές της ΝΔ επεσήμαναν ότι και στην αίτηση δανείου που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προς της ΕΤΕ στις 16.3.2016 αλλά και παλαιότερα υποστηριζόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα θα έχει στην ιδιοκτησία του ένα ακίνητο, χωρίς κανένα στοιχείο. Και δεσμευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ πως εάν ελάμβανε το δάνειο, το ακίνητο αυτό δεν θα το υποθήκευε, ούτε θα το πουλούσε σε κάποιον άλλο πλην της ΕΤΕ ως εγγύηση για το δάνειο. Μόνο που μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και την προηγούμενη φορά που είχαν ισχυρισθεί το ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμφανιστεί να έχει αποκτήσει οποιοδήποτε ακίνητο στην κατοχή του! Συνεπώς, συμπέραναν οι βουλευτές της ΝΔ, ουσιαστικά και ο ΣΥΡΙΖΑ παρ’ όλο που διαρρηγνύει τα ιμάτια του κατά της δανειοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση το ίδιο έπραττε…

Η ΕΤΕ είπε για όλα τα δάνειά της- πλην μιας περίπτωσης- στα κόμματα έχει εγγράψει ενέχυρο πρώτης τάξεως. Και αυτό σε κάθε χρηματορροή, η πρώτη τάξεως ενεχυρίαση έχει μεγάλη σημασία. Στην ερώτηση πως οι τράπεζες έδωσαν δάνεια με προβλέψεις βάθου χρόνου της κρατικής χρηματοδότησης που θα λάμβαναν και πώς ήξεραν ότι μετά από τόσα χρόνια ξέρουν ότι το κάθε κόμμα θα διατηρούσε τα ίδια εκλογικά ποσοστά άρα και το ίδιο ποσοστό της χρηματοδότησης είπε πως αυτό έγινε από τις τότε ομάδες. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επίσης σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού, εάν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει όνομα και ΑΦΜ εάν η ΕΤΕ κινδυνεύει να χάσει τα δάνεια που έχει δώσει, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έδειξε επιφυλακτικός λέγοντας πως εάν συμβεί αυτό δεν το αποκλείω…

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του έδειξαν να στρέφουν το ενδιαφέρον και τα «πυρά» τους προς τα τραπεζικά δάνεια των ΜΜΕ που όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Φραγκιαδάκης μέχρι το 2011 τα δάνεια μόνο της ΕΤΕ στα ΜΜΕ άγγιξαν σωρευτικά τα 430 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τράπεζα μετά την κρίση (2011) δεν έχει χορηγήσει κανένα άλλο δάνειο προς τον εκδοτικό κλάδο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας πάντως ανέφερε πως από τα τραπεζικά στοιχεία που έρχονται στην Εξεταστική Επιτροπή προκύπτει πως το 88% των δανείων που έχει λάβει ο «Πήγασος» είναι ακάλυπτα, επίσης το 70% των δανείων του ΔΟΛ και το 82% του «STAR». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα είπε πως ο όμιλος ΑΝΤ1 έχει δανειοδότηση από την ΕΤΕ ύψους 48 εκατ. ευρώ που είναι ενήμερη. Διαφωνία σχετικά με το ύψος της δανειοδότησης του ομίλου της Real υπήρξε από τα στοιχεία που παρουσίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΕ με την βουλευτή να δηλώνει ότι στόχος της δεν ήταν να δείξει την εταιρεία και μπορεί να έχει γίνει λάθος στα στοιχεία που της δόθηκαν.

Η Αυγή παραδέχεται την ύπαρξη offshore στο μετοχολόγιό της

Στο μεταξύ την ύπαρξη offshore εταιρείας στο μετοχολόγιό της παραδέχεται μέσω επίσημης ανακοίνωσής της η εφημερίδα ΑΥΓΗ με αφορμή καταγγελία που έκαναν στη Βουλή, ο Νότης Μηταράκης και ο Κώστας Τζαβάρας επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες των δύο βουλευτών. Δεν έχει περάσει δε πολύς καιρός από το ιστορικό πρωτοσέλιδο-μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου για την τροπολογία των offshore που τελικά αποσύρθηκε. Το θέμα μπορεί να μην είναι ίδια αλλά η σημειολογία έχει ξεχωριστή σημασία.

Λίγες ώρες μετά και με τον σάλο που προκλήθηκε να είναι μεγάλος ήρθε και η απάντηση μέσω ανακοίνωσης.

Στην ανακοίνωση  αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Το φυσικό (για μας) επακόλουθο ήταν εδώ και ώρες ένα κομμάτι του ηλεκτρονικού Τύπου να διερωτάται τι συμβαίνει με την off shore της Αυγής και να προσπερνά αβρόχοις ποσίν τα δάνεια εκατομμυρίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς την ΕΤΕ που δεν εξυπηρετούνται. Παρά τα προφανή, ας διευκρινίσουμε:

1. Η Αυγή έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς, με συνέπεια από 1,3 εκατομμύρια περίπου να έχει μειωθεί στις 900.000 ευρώ.

2. Το 2014 η πολυμετοχική εταιρία Αυγή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ’ αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Η εταιρία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ΕΤΕ, με το δάνειο των 900.000 ευρώ, ή με “εγγύηση” για κάτι άλλο. Αυτό είναι όλο.

Σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου εάν δοθούν από την ΕΤΕ τραπεζική ενημερότητα σε όσους από μετόχους ΜΜΕ την ζητήσουν για να καταθέσουν αίτηση στον διαγωνισμό αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απάντησε πως οι κανόνες σχετικά με την χορήγηση τραπεζική ενημερότητα είναι συγκεκριμένη. Εάν αποδειχθεί από όσους την ζητήσουν ότι κατέχουν την δυνατότητα να έχουν τραπεζική ενημερότητα θα τους δοθεί. Στην παρατήρηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι ένα κάποιος που έχει ένα ληξιπρόθεσμο δάνειο πάει στην τράπεζα μια ημέρα νωρίτερα και κάνει αναδιάρθρωση του δανείου και το πετύχει, την επομένη μπορεί να λάβει την τραπεζική ενημερότητα. Ο διευθύνον σύμβουλος της ΕΤΕ πάντως διαβεβαίωσε πως η τράπεζά του δεν θα προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων και δεν θα κάνουμε τίποτε που μπορεί να θίξει τα συμφέροντα της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο κανάλι δεν συμμετέχει στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ;

Σχόλια