Βούλευμα-‘φωτιά’ για Παύλο Ψωμιάδη και ’15’ της Aspis

Βούλευμα-‘φωτιά’ για Παύλο Ψωμιάδη και ’15’ της Aspis

Του Πέτρου Κουσουλού 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στέλνει τον επιχειρηματία Παύλο Ψωμιάδη και 15 ακόμη πρόσωπα (μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειάς του) το υπ΄αριθ. 665/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που αποκαλύπτει το ereportaz. Άπαντες εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο της Aspis, αποτελώντας -σύμφωνα με το πολυσέλιδο δικαστικό εγγραφο- τον πυρήνα εγκληματικής οργάνωσης που συγκροτήθηκε το 2000 και έδρασε μέχρι και το 2010 οπότε και οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι εφέτες δικαστές περιγράφουν με τον πλέον αναλυτικό τρόπο την δράση της οργάνωσης με επικεφαλής τον έλληνα… Μέιντοφ ο οποίος κατέγραψε αλματώδη βήματα, καθώς από απλός εργαζόμενος (το 1976), βρέθηκε στο τιμόνι της (το 1986) όπου και παρέμεινε μέχρι και το 2009 όταν ανακλήθηκε η άδειά της.

Βαρύ κατηγορώ

Το βούλευμα καταγράφει σωρεία αξιόποινων πράξεων που φέρονται να τελέστηκαν από την εγκληματική οργάνωση εις βάρος των 17 εταιρειών του Ομίλου και προς όφελος των μελών της οργάνωσης. Πρόκειται για:

  • Κακουργηματική πλαστογραφία για την πλαστή εγγυητική επιστολή από την τράπεζα HSBC ύψους 550 εκατ. ευρώ την οποία προσκόμισε ο Παύλος Ψωμιάδης στην ΕΠΕΙΑ για να μην ανακληθεί η άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας. (έχει καταδικασθεί ήδη σε κάθειρξη 8 ετών)
  • Κακουργηματική απάτη εις βάρος της εταιρείας Ασπις Καπιταλ
  • Κακουργηματική απάτη εις βάρος ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ
  • Κακουργηματική υπεξαίρεση κατά της ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ για την οποία εκδόθηκε ήδη ένταλμα προσωρινής κράτησης
  • Κακουργηματική πλαστογραφία και απάτη: Η προσκόμιση στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης 16 πλαστών πιστοποιητικών του Κτηματολογίου Ρουμανίας

Η εξαπάτηση των επενδυτών και τα χρήματα στο εξωτερικό 

Επιπλέον οι δικαστές καταγράφουν και τον τρόπο με τον οποίο ο επιχειρηματίας κατόρθωσε να εξαπατήσει 37.014 πολίτες-επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν ασφαλιστηρία συμβόλαια από την εταιρεία. Στο βούλευμα επισημαίνεται οτι τα «θύματα» του Π. Ψωμιάδη δεν θα αγόραζαν αν ήξεραν ότι η εταίρεία δεν ήταν οικονομικά εύρωστη, αλλά τελικά πείσθηκαν από ψευδείς παραστάσεις με αποτέλεσμα να καταβάλουν το συνολικό ποσό των 248.322.729,93 εκατ. ευρώ. 

Η εντυπωσιακή βίλα της οικογένειας Ψωμιάδη στον κόλπο της Ψαρούς στη Μύκονο
Η εντυπωσιακή βίλα της οικογένειας Ψωμιάδη στον κόλπο της Ψαρούς στη Μύκονο

Επίσης καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο «Μίδας» των Ασφαλειών κατόρθωσε να υπεξαιρέσει εκατομμύρια ευρώ από την Ασπίς Πρόνοια. Περισσότερα από11 εκατ ευρώ μεταφέρθηκαν στην εταιρεία ΜΠΡΑΙΤ ΑΕ και από αυτά άνω των 9 εκατ κατέληξαν σε λογαριασμό του ίδιου του Ψωμιάδη.

Οι πράξεις απιστίας και υπεξαίρεσης που τελέστηκαν σε βάρος των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value ΑΑΕ -σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη- είναι πάρα πολλές και απαριθμούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με χαρακτηριστικότερες τις εξής:
■ «Ο Π. Ψωμιάδης ιδιοποιήθηκε περαιτέρω παράνομα ποσά ασφαλίστρων… Τα χρήματα που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ανήλθαν στο ποσό των 9.947.935,77 ευρώ».
■ «Τα μέλη της οικογένειας έστειλαν 62.087.411 ευρώ από την Commercial Value ΑΕΕ στην Aspis Holdings άνευ αιτιολογίας και άνευ επιστροφής».
■ «Ζημίωσαν κατά επιπλέον 73.467.718,57 ευρώ την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, εμβάζοντας σε εταιρείες αποκλειστικών συμφερόντων της οικογένειας Ψωμιάδη τεράστια ποσά χρημάτων.

21uip2ok23l4io5p64iou56p4ui

Οι περισσότερες από τις μεταφορές χρημάτων από την ΜΠΡΑΪΤ Α.Ε. στον Π. Ψωμιάδη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έλαβαν χώρα μέσω της Aspis Bank, της οποίας γενική διευθύντρια ήταν η κόρη του Ολγα. Η ίδια στην απολογία της πάντως ενώπιον του ανακριτή, ανέφερε πως η συμμετοχής στο Δ.Σ. της Aspis Bank, αλλά και στο Δ.Σ. άλλων εταιρειών ομίλου έγινε με προτροπή του πατέρα της, χωρίς η ίδια να έχει, όπως λέει, συμμετοχή στη δραστηριότητά τους.

assets_LARGE_t_942_43455620_type12128

Ποιοι παραπέμπονται

Tα πρόσωπα τα οποία παραπέμπονται -βάσει βουλεύματος- στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι τα εξής:

Παύλος Ψωμιάδης
Μαρία Τσιρίκου
Όλγα Ψωμιάδη
Δανιήλ Ψωμιάδης του Παύλου και της Μαρίας
Δανιήλ Ψωμιάδης του Γεωργίου Κωνσταντίνου και της Αικατερίνης
Ανέστης Γιαννούσης
Παναγιώτης Παλαιολόγος
Γεώργιος Κωνσταντίνου
Ελευθερία Μήλου
Λάμπρος Χριστόφης
Δημήτρης Βιδάλης
Βασίλης Αδαμόπουλος
Αλέξανδρος Αντζουλίδης
Βασίλης Τσιρίκος
Ιωάννης Ζαράνης
Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος

 

 Σχόλια