Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία των αντισταθμιστικών μέτρων για το ΕΚΑΣ

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία των αντισταθμιστικών μέτρων για το ΕΚΑΣ

Κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή η τροπολογία με τα αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ από την κυβέρνηση.

Η τροπολογία αφορά στη θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων για όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του ν.4387/2016, στερούνται τη παροχή ΕΚΑΣ, μέχρι τη τελική κατάργησή του.

«Με αυτή τη ρύθμιση καλύπτουμε το 40 με 70% των απωλειών που υπέστησαν οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα είναι συνέχεια των χθεσινών πρωθυπουργικών εξαγγελιών για την προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Από την κατάθεση της τροπολογίας δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς η ΝΔ και το Ποτάμι αντέδρασαν έντονα, και αυτό γιατί η ρύθμιση ανακοινώθηκε και επεξηγήθηκε στην Ολομέλεια από τον αρμόδιο υπουργό χωρίς ωστόσο να έχει κατατεθεί.

Μετά από ώρες συζήτησης πάντως, και τις απαραίτητες εξηγήσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την όλη διαδικασία.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή ο κ. Κατρούγκαλος, ακούστηκε να λέει «ντροπή, δε θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους οι συνταξιούχοι».

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες στο ΚΥΣΚΟΙΠ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας:

– θεσμοθετείται η πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από την φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής, δεν θα πληρώνουν καθόλου τα φάρμακά τους.

– απαλλάσσονται όσοι δικαιούχοι χάνουν την παροχή του ΕΚΑΣ ύψους από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.

– εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής.

– διατηρείται ισόποση παροχή αυτής που χάθηκε του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

– διατηρείται κατ΄ εξαίρεση ισόποση παροχή σε περιπτώσεις ζευγαριών ηλικιωμένων με απώλειες. Διατηρείται δηλαδή η παροχή σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα γιατί υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ακραίων απωλειών.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία

 

 Σχόλια