Βουλή: Σύσταση υποεπιτροπής για το χρέος

Βουλή: Σύσταση υποεπιτροπής για το χρέος

Στη σύσταση υποεπιτροπής που θα συζητήσει την απομείωση του χρέους με τεχνικούς και πολιτικούς όρους προχώρησε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, που κύρωσε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΥΡΑΤΟΜ για το Σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υποεπιτροπή θα απαρτίζεται από 21 βουλευτές (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από ΝΔ και από έναν βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα), καθώς και από εμπειρογνώμονες, και θα αξιοποιήσει στοιχεία από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που είχε συσταθεί επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και άλλο υλικό.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας, τόνισε ότι από το 2010 έχει τεθεί από πολλούς θεσμούς το θέμα της απομείωσης του χρέους και η Βουλή δεν μπορεί να απουσιάζει από το ιστορικό γίγνεσθαι.

Υπέρ της σύστασης της υποεπιτροπής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και δε διαφώνησαν επί της ουσίας της πρότασης, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μετά τη γραπτή διατύπωση της πρότασης και κατηγόρησαν το προεδρείο για αιφνιδιασμό.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τάχθηκε κατά της σύστασης της υποεπιτροπής, επισημαίνοντας πως υπάρχει το Γραφείο Προϋπολογισμού, και μια ακόμη επιτροπή δε θα συνεισέφερε σε τίποτα.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο γραμματέας της ΚΟ, Κώστας Τσιάρας, έθεσε θέμα «σοβαρής κοινοβουλευτικής δυσλειτουργίας», καθώς ανακοινώθηκε η πρόταση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής. Παράλληλα, και ο Γιάννης Μανιάτης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης και καλύτερης προετοιμασίας και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Υπέρ της πρότασης Μανιάτη, τάχθηκε η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.

Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης ζήτησε να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά προσκόμματα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ενημέρωσε τα κόμματα ότι η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία δική του και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική επαφή με την κυβέρνηση, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής προς τα κόμματα, από τα οποία και θα ζητηθεί να προταθούν τα μέλη που θα συμμετέχουν στην υποεπιτροπή.

 Σχόλια