Βραζιλία: Η Γερουσία έπαυσε την πρόεδρο Ρούσεφ – Παραπέμπεται σε δίκη

Βραζιλία: Η Γερουσία έπαυσε την πρόεδρο Ρούσεφ – Παραπέμπεται σε δίκη

Σε δίκη παραπέμπει η Γερουσία της Βραζιλίας την πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, με την κατηγορία της παράβασης των δημοσιονομικών κανονισμών προς όφελος του κεντροαριστερού κόμματός της, με τους αντιπάλους της να την κατηγορούν ξεκάθαρα ότι φέρει την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας.

Η ίδια, στο διάγγελμά της, το οποίο αναμένεται να είναι το τελευταίο, μετά την απόφαση για παραπομπή της σε δίκη και την προσωρινή απομάκρυνσή της από την προεδρία της Βραζιλίας, έκανε λόγο για πραξικόπημα και φάρσα, προειδοποιώντας πως διακυβεύεται η δημοκρατία της χώρας.

Η Ρούσεφ, η θητεία της οποίας αναστέλλεται τερματίζοντας 13 χρόνια διακυβέρνησης από το αριστερό Κόμμα των Εργατών, απευθυνόμενη στους πολίτες και ενώ οι υποστηρικτές της φώναζαν συνθήματα όπως «Ντίλμα, η πολεμίστρια του έθνους της Βραζιλίας», υποστήριξε την αθωότητά της.

«Ποτέ μου δε δέχθηκα δωροδοκίες. Αντιθέτως, πολέμησα κατά της διαφθοράς. Αυτή είναι μία διαδικασία ενάντια σε έναν τίμιο άνθρωπο», τόνισε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας, συμπληρώνοντας πως νιώθει υπερήφανη που ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας.

«Η μοίρα πάντα μου έστειλε σοβαρές προκλήσεις. Κάποιες έμοιαζαν ανυπέρβλητες», είπε στη συνέχεια η Ρούσεφ, αναφερόμενη στη μάχη της με τον καρκίνο.
«Θα συνεχίσω να μάχομαι με όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν ώστε να διατηρήσω τη θητεία μου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018», επεσήμανε η ίδια και πρόσθεσε ότι από την ημέρα της εκλογής της, μερίδα της αντιπολίτευσης δεν την έκανε ποτέ αποδεκτή, αλλά «συνωμότησαν ανοιχτά κατηγορώντας με, προκαλώντας μόνιμη αστάθεια».

Η Ρούσεφ, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες αυτές την πόνεσαν πολύ γιατί ήταν άδικες, και τόνισε ότι δε φανταζόταν ποτέ ότι θα έδινε μάχη κατά ενός πραξικοπήματος στη χώρα της.
«Καλώ εκείνους που αντιδρούν στο πραξικόπημα να παραμείνουν ενωμένοι και να οργανωθούν. Ο αγώνας θα είναι μακρύς, αλλά θα νικήσουμε. Δε θα πάψω ποτέ να μάχομαι», είπε ολοκληρώνοντας το διάγγελμά της η Ρούσεφ.

Ακόμη, επαναλαμβάνοντας ότι έχει πέσει θύμα πραξικοπήματος και κάνοντας λόγο για άδικη παραπομπή, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση με αντιπρόεδρο τον Μισέλ Τέμερ, θα τερματίσει ή θα περικόψει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Σημειώνεται ότι η αποπομπή της Ρούσεφ, προκαλεί ανησυχία καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν φόβους ότι η πολιτική κρίση στη Βραζιλία, ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.Σχόλια