Βραζιλία: Zητά 5,2 δισ. δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρίες για την οικολογική καταστροφή στο Ρίο Ντότσε

Βραζιλία: Zητά 5,2 δισ. δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρίες για την οικολογική καταστροφή στο Ρίο Ντότσε

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα κινηθεί δικαστικά διεκδικώντας 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρίες που ευθύνονται για τη «μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας», η οποία προκλήθηκε από τη ρήξη ενός φράγματος αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στις 5 Νοεμβρίου στη νοτιοανατολική χώρα.

«Θα καταθέσουμε τη Δευτέρα αγωγή ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης» κατά της εταιρίας Samarco, ιδιοκτήτριας του φράγματος και κατά των δύο εξημισίας μετόχων της, τους μεταλλευτικούς κολοσσούς ( βραζιλιάνικο) Vale και τον βρετανο-αυστραλιανό BHP Billiton, ανακοίνωσε στη Μπραζίλια ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Ανταμς.

Η αγωγή «έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ρεάλ» (5,2 δισεκ. δολάρια), τα οποία θα χρησιμεύσουν για να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα και για να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η σημαντική περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ρίο Ντότσε, του δεύτερου μεγαλύτερου στη Βραζιλία μετά τον Αμαζόνιο, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Η αγωγή θα κατατεθεί από κοινού από το ομοσπονδιακό κράτος της Ενωσης και τα κρατίδια Μίνας Γκεράις και Εσπιρίτο Σάντο, νοτιοανατολικές περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή. Τα ποσά που ζητούνται βασίζονται σε «προκαταρκτική» εκτίμηση, τόνισε ο Ανταμς αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν προτίθεται να μετάσχει στο ταμείο αυτό, το οποίο θα είναι 100% ιδιωτικό.

Ένα φράγμα αποβλήτων από σιδηρομεταλλεύματα της Samarco υποχώρησε στις 5 του μηνός κοντά στην ιστορική πόλη Μαριάνα, απελευθερώνοντας έναν τεράστιο χείμαρρο λάσπης που καταπλάκωσε το χωριό Μπέντο Ροντρίγκε, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων. Έντεκα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, χωρίς πλέον ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί.Σχόλια