Βρετανία: Χωρίς εγγυήσεις στους νεοεισερχόμενους Ευρωπαίους

Βρετανία: Χωρίς εγγυήσεις στους νεοεισερχόμενους Ευρωπαίους

Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Mail on Sunday,  δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι Ευρωπαίοι μετανάστες που θα μετοικήσουν στη Βρετανία από τώρα ως την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός αναφέρει ότι θα διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες για να «εξασφαλιστεί ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους ευρωπαίους μετανάστες που είναι παρόντες εδώ σήμερα και ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους βρετανούς πολίτες» που ζουν σήμερα σε χώρες της ΕΕ, χωρίς όμως να προσφέρει τους ίδιους όρους στους νέους μετανάστες ενώ υπογραμμίζει πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που θα καταφθάνουν απο την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν απο το Brexit.

«Μπορεί να χρειαστεί να ανακοινώσουμε ότι η χορήγηση άδειας παραμονής επ’ αόριστον [στο Ηνωμένο Βασίλειο] θα έχει εφαρμογή μόνο πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία», ανέφερε ο Ντέιβις.
Όπως είναι φυσικό, η Βρετανία οφείλει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ μέχρι την έξοδο της απο αυτήν ενώ την ίδια στιγμή θα έχει την δυναντότηα να αποφασίζει ποιος θα παραμένει στη χώρα, κάτι που αφορά και πρόσωπα τα οποία μετανάστευσαν εκεί πριν από την έξοδό της.

Ο Ντέιβις επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι η διαδικασία του Άρθρου 50, που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη βούληση της χώρας να εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα κινηθεί πριν από τις αρχές του 2017. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα διαρκέσουν κατόπιν για δύο χρόνια το ανώτατο.

Επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019 το αργότερο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις πριν το Λονδίνο υπογράψει το Άρθρο 50, αλλά για τον Ντέιβις «…δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε, απλώς να δούμε τι τους ενδιαφέρει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο υπουργός Ντέιβς στην συνεντευξη του αναφέρεται και στον νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μπόρις Τζονσον, ο οποίος θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Τι θα του πουν, ‘ω, δεν μπορώ να σας μιλήσω;’ Ασφαλώς όχι», δήλωσε ο Ντέιβις στην Sunday Mail.

Ένα ανεπίσημο δείπνο των 28 επικεφαλής της διπλωματίας των ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν σχετικά με την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ  και τις επιπτώσεις της αποχώρησης στην εξωτερική πολιτική της Ένωσης,  ακυρώθηκε.Σχόλια