Βρετανία: Μικρό προβάδισμα υπέρ της ΕΕ

Βρετανία: Μικρό προβάδισμα υπέρ της ΕΕ

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς το 51% των Βρετανών υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 44% που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Telegraph.

Σημαντικά, το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ ανέβηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Telegraph, τον περασμένο μήνα. Η προτροπή του Ντέιβιντ Κάμερον προς τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής σε συνδυασμό με πλήθος εκτιμήσεων σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit για την ίδια τη χώρα, φαίνεται να αποδίδουν.

Υπενθυμίζεται, ότι το Βρετανικό δημοψήφισμα αναμένεται να διενεργηθεί στις 23 Ιουνίου. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να επαναδιαπραγματεύεται επιτυχώς με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τους όρους συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού, όπως εκφράστηκε με τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να αντιστρέψει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των δύο τάσεων και να «ευνοήσει» το Brexit. Άλλωστε, η αποδόμηση του αισθήματος ασφαλείας πυροδοτεί τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά εντός των κοινωνιών.

Την ίδια στιγμή, η αδυναμία εξεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων από πλευράς της ΕΕ σε σειρά ζητημάτων όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω εξάπλωση ευρωσκεπτικιστικών τάσεων εντός της Βρετανικής κοινωνίας.Σχόλια