Βρετανία: Πρόστιμα σε άστεγους & επαίτες που… επιμένουν να κοιμούνται στο δρόμο…

Βρετανία: Πρόστιμα σε άστεγους & επαίτες που… επιμένουν να κοιμούνται στο δρόμο…

Με πρόστιμο που ξεκινά από 100 λίρες αλλά μπορεί να φτάσει και τις 1.000 απειλούνται οι άστεγοι που κοιμούνται ή ζητιανεύουν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα βόρεια του Λονδίνου.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον νέο κανονισμό περί προστασίας των δημόσιων χώρων που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Μαΐου, οι αστυνομικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι του Χάκνεϊ μπορούν να απαιτούν από οποιονδήποτε να σταματήσει «να ζητιανεύει, να πίνει αλκοόλ, να παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά, να κοιμάται στον δρόμο, να ουρεί ή να αφοδεύει σε δημόσιο χώρο ή να βγάζει βόλτα τον σκύλο του χωρίς λουρί, προκαλώντας προβλήματα».

Μάλιστα, ο κανονισμός επιτρέπει στους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους 100 λιρών στους παραβάτες, ποσό που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 1.000 λίρες εάν κάποιος δεν το πληρώσει εγκαίρως.

Ο εν λόγω κανονισμός έχει φέρει πολλές αντιδράσεις, ενώ αίτηση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ζητώντας την κατάργησή του και να καταγγελθούν «οι διώξεις σε βάρος των αστέγων του Χάκνεϊ» είχε συγκεντρώσει μέχρι το μεσημέρι σήμερα 2.700 υπογραφές.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή διαπράττουν το ‘’έγκλημα’’ να μην έχουν στέγη», τονίζουν οι συντάκτες της αίτησης χαρακτηρίζοντας παράλογη την επιβολή προστίμου 1.000 λιρών σε ανθρώπους που ζουν στον δρόμο.

«Ο κανονισμός δε θα εφαρμοστεί παρά μόνο ως ύστατη λύση και θα χρησιμοποιηθεί για εκείνους που συνεχίζουν να κοιμούνται στον δρόμο και παρουσιάζουν διαρκώς αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία απειλεί την ασφάλεια των κατοίκων», διευκρίνισε στον ιστότοπο της περιφέρειας του Χάκνεϊ η αντιδήμαρχος Σόφι Λίντεν.

Σχόλια