Βρετανία: Ψηφοφορία με… μολύβια & πλημμύρες

Βρετανία: Ψηφοφορία με… μολύβια & πλημμύρες

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ιστορική μέρα, τόσο για τη Βρετανία, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά την παραμονή στην ΕΕ, και την καμπάνια Bremain, ωστόσο οι αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα, με την καταμέτρηση των ψήφων να ξεκινά αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων (12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα, ασφαλή, αποτελέσματα να αναμένονται τα ξημερώματα της Παρασκευής.

dimoskopisi

Αναλυτικότερα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δίνουν σαφές προβάδισμα στο Bremain. Ωστόσο, εκείνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν ξεκινήσει το δημοψήφισμα, έδειξαν Brexit.

Αν υποθέσουμε πως η αλήθεια κρύβεται κάπου… στη μέση, και βγάλουμε τον μέσο όρο, η διαφορά Brexit – Bremain είναι μόλις στο 1%, υπέρ της παραμονής της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά του δημοψηφίσματος ο… καιρός

Ο καιρός πάντως δε βοηθάει τους Βρετανούς, με το Λονδίνο να έχει μετατραπεί σε… Βενετία από σφοδρή βροχόπτωση, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οδηγοί παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους, σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, και η πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 300 κλήσεις.

plimmires

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι η καταρρακτώδης βροχή θα μπορούσε να επηρεάσει την προσέλευση και ενδεχομένως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ τουλάχιστον δύο εκλογικά κέντρα μεταφέρθηκαν λόγω των πλημμυρών, που έπληξαν κυρίως το νοτιοδυτικό τμήμα του Λονδίνου.

Ψηφοφορία με μολύβι καταγγέλλουν οι υπέρμαχοι του Brexit

Την ίδια ώρα από τη διαδικασία δεν έλειψαν τα ευτράπελα, με τους υπέρμαχους του Brexit να είναι εξοργισμένοι με τη χρήση μολυβιών για την ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Independent η Τζάκλιν Τζάκσον από το Τσίτσεστερ διαμαρτυρήθηκε, επειδή στο εκλογικό τμήμα οι ψηφοφόροι είχαν στη διάθεσή τους μόνο μολύβια για να ψηφίσουν, υπονοώντας ότι η ψήφος τους μπορεί να παραποιηθεί.

Μάλιστα, η ίδια αποφάσισε να παραμείνει έξω από το εν λόγω εκλογικό τμήμα, δανείζοντας το στυλό της στους πολίτες, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ κάλεσαν την αστυνομία καταγγέλλοντας το περιστατικό.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών η γυναίκα από το Τσίτσεστερ, ενημέρωνε τακτικά τον λογαριασμό της στο Twitter, στον οποίο αναφέρει πως είναι υποστηρίκτρια του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ μάλιστα μαγνητοσκόπησε και βίντεο, μία αστυνομικό, που κατέγραψε το επεισόδιο με το στυλό.

brexpencil

Όπως αναφέρει ο Independent, πολλοί υποστηρικτές του Brexit κάλεσαν του συμπολίτες τους να φέρουν μαζί τους στυλό πριν φτάσουν στα εκλογικά κέντρα.

«Μοιάζει τρελό που χρησιμοποιούνται μολύβια. Δεν είναι σωστό, καθώς είναι πολύ εύκολο για κάποιον να σβήσει την ψήφο σου. Δεν είμαι σίγουρη αν αυτή είναι η σωστή διαδικασία αλλά αν είναι, τότε είναι εντελώς λάθος. Δεν αποτελεί ζήτημα μόνο για εμένα ή τον σύζυγό του, αλλά για ολόκληρη την κοινότητα», δήλωσε μια άλλη γυναίκα.

Σημειώνεται πάντως, ότι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι ψηφοφόροι, αν δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το μολύβι που τους παρέχεται στο παραβάν, μπορούν να καταγράψουν την προτίμησή τους με το στυλό τους.

Ο Otto, το χταπόδι, «αποκαλύπτει» το αποτελέσμα

Αν και θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικές ακόμη ώρες, για να μάθουμε με σιγουριά αν οι Βρετανοί μένουν ή φεύγουν, ο Otto, το χταπόδι, γνωστό για τις «προβλέψεις» του, «αποκαλύπτει» το αποτέλεσμα.

 

Σχόλια