Βρετανία: Σχεδόν 6.200 αδικήματα μίσους μετά την επικράτηση του Brexit

Βρετανία: Σχεδόν 6.200 αδικήματα μίσους μετά την επικράτηση του Brexit

Σχεδόν 6.200 εγκλήματα μίσους διαπράχθηκαν, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, τον τελευταίο μήνα, μετά την επικράτηση της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, και με τον περιορισμό της μετανάστευσης να είναι ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην εν λόγω εκστρατεία.

Αναλυτικότερα, τις τέσσερις εβδομάδες μετά την 16η Ιουνίου, οι αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας ανέφεραν ότι διαπράχθηκαν 6.193 εγκλήματα μίσους.

Τα συνηθέστερα αδικήματα ήταν παρενόχληση, επίθεση και άλλες μορφές βίας, όπως η εξύβριση, το φτύσιμο ή το σπρώξιμο.

Οι Βρετανοί ψήφισαν την 23η Ιουνίου υπέρ της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, έπειτα από μια διχαστική και σκληρή εκστρατεία, στην οποία ο περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστήριζαν την αποχώρηση.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μουσουλμάνοι και ανατολικοευρωπαίοι καταγγέλλουν συχνά πως γίνονται στόχος επιθέσεων.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι διαπράχθηκαν 3.001 αδικήματα αυτού του χαρακτήρα τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, ένας αριθμός μειωμένος κατά 6% σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά παρ’ όλ’ αυτά αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Μετά τις αυξήσεις των εγκλημάτων μίσους έπειτα από το δημοψήφισμα για την ΕΕ, οι αστυνομικές διευθύνσεις υιοθέτησαν μια πιο στιβαρή προσέγγιση έναντι αυτών των αδικημάτων και είμαστε ικανοποιημένοι διότι βλέπουμε ότι ο αριθμός των συμβάντων έχει αρχίσει να μειώνεται», δήλωσε ο Μαρκ Χάμιλτον, εκπρόσωπος της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδιος για τα εγκλήματα μίσους.

«Ασφαλώς οποιοδήποτε έγκλημα μίσους είναι απαράδεκτο και αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επικριτές της εκστρατείας υπέρ του Brexit επεσήμαναν ότι το γεγονός πως επικεντρώθηκε τόσο πολύ στη μετανάστευση συνέβαλε στην αναμόχλευση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, κατηγορία που οι ηγέτες της απορρίπτουν.

 

 Σχόλια