Βρώμη…η παλαιολιθική! Μια πανάρχαια τροφή

Βρώμη…η παλαιολιθική! Μια πανάρχαια τροφή

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα αρχαιότερα δείγματα κατανάλωσης βρώμης από παλαιολιθικούς νομάδες πριν από 32.000 χρόνια περίπου, δηλαδή σχεδόν 25.000 χρόνια προτού εμφανιστεί η γεωργία και η καλλιέργεια των δημητριακών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας  έφερε στο φως τα ευρήματα, έπειτα από μακροχρόνιες ανασκαφές σε ένα σπήλαιο της νοτιοανατολικής Ιταλίας,  γεμάτο με βραχογραφίες αλόγων και εργαλεία της λίθινης εποχής, όπου ζούσαν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες.

Οι επιστήμονες βρήκαν πολλά ίχνη από σπόρους βρώμης πάνω σε ένα λίθινο σκεύος τύπου γουδί. Σε αυτό ενδεχομένως οι προϊστορικοί άνθρωποι άλεθαν με πέτρες τους κόκκους από τα άγρια φυτά της βρώμης, αφού προηγουμένως τους είχαν εκθέσει σε θερμότητα, πιθανώς για να τους αποξηράνουν (όπως γίνεται και σήμερα πριν την επεξεργασία τους).

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, μολονότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι οι σπόροι βρώμης στη συνέχεια ανακατεύονταν με νερό και βράζονταν ή μαγειρεύονταν, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μάλιστα ότι οι πρόγονοί μας κοπάνιζαν και έτρωγαν διάφορα άγρια δημητριακά ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Πηγή : isotimos.comΣχόλια