Ξεκινά η καταγραφή προσφύγων που ζητούν διεθνή προστασία

Ξεκινά η καταγραφή προσφύγων που ζητούν διεθνή προστασία

Πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα θα υλοποιήσει η Υπηρεσία Ασύλου από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα αφορά όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου 2016, βρίσκονται σε χώρους υποδοχής στην ενδοχώρα και θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) θα υποστηρίξουν την Υπηρεσία Ασύλου για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η προκαταγραφή είναι το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και μπορεί να οδηγήσει σε εξέταση της αίτησης από τις ελληνικές Αρχές, μεταφορά σε άλλο κράτος-μέλος στο πλαίσιο του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» ή μεταφορά σε άλλο κράτος-μέλος στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Πριν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα παρέχεται στους ενδιαφερόμενους πληροφόρηση για τις επιλογές που έχουν, μέσω φυλλαδίων και προσωπικής επαφής στις ανοικτές δομές φιλοξενίας.Σχόλια