Ξεκινά η «μάχη» για την προεδρία του Eurogroup

Ξεκινά η «μάχη» για την προεδρία του Eurogroup

Αισιόδοξος για την επανεκλογή του στην προεδρία του Eurogroup εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι διαθέτει «ευρεία υποστήριξη» στους κόλπους της ευρωζώνης.

Έτσι, και καθώς η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ λήγει τον Ιούλιο, ο αγώνας για την προεδρία του Eurogroup έχει ήδη ξεκινήσει.

Εκτός από τον κ. Ντάισελμπλουμ που επιδιώκει την επανεκλογή του και που σήμερα υπέβαλε επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία, και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, ενώ η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, διαδέχτηκε στη θέση αυτή τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Ιανουάριο του 2013.

Ως κυριότερος αντίπαλός του εμφανίζεται, μέχρι στιγμής, ο έτερος υποψήφιος, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, ο οποίος στηρίζεται από το Βερολίνο, καθώς τον Αύγουστο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει την ισπανική υποψηφιότητα, χωρίς, ωστόσο, έκτοτε να έχει τοποθετηθεί επί του θέματος δημόσια.

Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά, με τον Ολλανδό υπουργό να έχει εμπλακεί έντονα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της, εκφράζοντας σε μεγάλο βαθμό τις γερμανικές θέσεις.

«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει πει ότι θα στήριζε έναν Ισπανό υποψήφιο, αν υπήρχε, όμως αυτοί που αποφασίζουν είναι οι υπουργοί» Οικονομικών της ευρωζώνης, σχολίασε σχετικά ο Ντάισελμπλουμ.Σχόλια