Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι αναβολή της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Παράλληλα ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε μετά από 5 περίπου ώρες διαβουλεύσεων, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, και σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

»O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η νέα πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας.
-Η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει ο ΦΠΑ στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και την εστίαση, και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Η νέα πρόταση καλύπτει το 0,43% του ΑΕΠ, ωστόσο οι δανειστές απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1% του ΑΕΠ.
-Επικουρικές συντάξεις. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους
-Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες.
-Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
-Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ.
-Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.Σχόλια