8:14 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Και ξαφνικά φίλος ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ

Και ξαφνικά φίλος ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ
  • Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο
  • Η ενεργειακή πολιτική, ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και οι βάσεις στη Σούδα τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν
  • Αποθέωσε τη χώρα μας ο Αμερικάνος πρόεδρος για το ποσό που δαπανά κάθε χρόνο σε εξοπλισμούς! 
  • Δημιουργείται οδικός χάρτης με σημεία αναφοράς τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις των δύο χωρών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για τις τουρκικές παραβιάσεις
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήδη δεσμεύτηκε πως θα αναβαθμίσει τα ελληνικά F-16, ενώ ορίστηκε ειδικό επιτελείο παρακολούθησης των επενδυτικών προγραμμάτων
  • Σοκαρίστηκε ο “πλανητάρχης” όταν έμαθε από δημοσιογράφο πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πριν από τις αμερικανικές εκλογές “Μακάρι να μη γίνει το κακό και εκλεγεί ο Τραμπ”

“Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να την ενισχύσουμε”, ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα που με αυτόν τον τρόπο έδωσε το στίγμα των συζητήσεων με τον Αμερικάνο πρόεδρο που ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες. Το ότι η ατζέντα θα αφορούσε στη συμμαχική συνεργασία των δύο πλευρών στη νότια βαλκανική και στη Μεσόγειο ήταν γνωστό. Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του είπε πως θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Ελλάδα για να δει πως μπορεί να βοηθήσει η μία χώρα την άλλη και ως πρώτη ενέργεια από την πλευρά του, θα είναι η αναβάθμιση των ελληνικών F-16, ως ενέργεια που θα βοηθήσει και τη δική του χώρα, καθώς προφανώς η αναβάθμιση θα γίνει από αμερικανικές εταιρίες. Καθόλου τυχαίο το ότι ο Ντόναλτ Τραμπ αποθέωσε την Ελλάδα ως μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που σπαταλά 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ελληνική πλευρά ξεκίνησε δυναμικά τις συζητήσεις, εκφράζοντας την ενόχλησή της για τις καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις και πως υπό αυτή την κατάσταση, η σταθερότητα που επιθυμεί η πλευρά των ΗΠΑ δεν μπορεί να θωρακιστεί! Βέβαια, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε απαιτητική, διότι την ίδια ώρα προσέφερε “γη και ύδωρ” στο πλαίσιο της δημιουργίας νέου αμερικανικού στρατιωτικού βραχίωνα στην περιοχή μας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας, αν και στην αρχή παραπονέθηκε για τις τουρκικές παραβιάσεις, στη συνέχεια επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε.!

Επεσήμανε επίσης τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η πιθανή έλευση επενδυτών από την Αμερική και γι’ αυτό άλλωστε η ΔΕΘ του 2018 θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, κάτι που σχολίασε και ο Ντόναλτ Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη σημασία αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο και των εναέριων παραβιάσεων παραπάνω από μία φορά.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως ένας Αμερικάνος δημοσιογράφος ανέφερε κατά τη διάρκεια ερώτησης πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ευχηθεί τον περασμένο Νοέμβρη να αποφευχθεί το κακό της εκλογής του Τραμπ, κάτι που σόκαρε τον Αμερικάνο πρόεδρο που κοφτά είπε πως θα ήθελε να το ήξερε αυτό πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να παγώνει και στη συνέχεια προσπάθησε να καλοπιάσει τον Αμερικάνο πρόεδρο, λέγοντας πως μερικές φορές ακούγεται… διαβολικός, αλλά αυτά που λέει και πράττει είναι προς το καλό όλων…

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης. 

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φιλοξενία και τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε. Τις δύο χώρες συνδέει μία ισχυρή φιλία η οποία στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές και στις κοινές αξίες των δύο λαών.

Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και ότι η και ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα των Αμερικανών για την  ανεξαρτησία. Η σχέση μας στηρίζεται, επίσης, στην ισχυρή ελληνική ομογένεια η οποία προσφέρει και στις δύο χώρες

Όπως τονίσαμε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ίσως βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά το Β’ Π.Π., όταν αγωνιστήκαμε από κοινού κατά του φασισμού

Σήμερα η στρατηγική του αμοιβαίου σεβασμού, τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές, στήριξη για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά έχουν προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Πρώτον, εξέρχεται δυναμικά στις αγορές σημειώνοντας δυναμικούς αριθμούς ανάπτυξης και εξαγωγές που φαίνονται στο ελληνοαμερικανικό ισοζύγιο, αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή.

Δεύτερον, αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές και ασταθής μεριές στον πλανήτη. Με μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική προς την Αίγυπτο και το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Λίβανο, ως αξιόπιστος εταίρος στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, που διατηρεί το διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά γνωρίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Τρίτον, η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού, καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας μέσω συμφωνιών πλωτών σταθμών και ολοκλήρωσης εργασιών σε αγωγούς. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την ανάπτυξη των αεροδρομίων και των ταχείων σιδηροδρομικών γραμμών με Βαλκάνια”.

 

Από ελληνικής πλευράς, στις συζητήσεις συμμετείχαν

Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών

Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας

Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας

Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον

Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον

Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού

Παναγιώτης Παυλόπουλος, γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων

Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις

Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.

 

Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετέχουν:

Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ

Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ

στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ

Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου

Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ

Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ

Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα

Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας