Ξεκινούν σήμερα οι μειώσεις μέχρι 50% στις επικουρικές συντάξεις

Ξεκινούν σήμερα οι μειώσεις μέχρι 50% στις επικουρικές συντάξεις

Nέο κύμα περικοπών στις συντάξεις με μειώσεις έως και 50% στις επικουρικές ξεκινούν σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Ύστερα από την αυξημένη παρακράτηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΠΥ, τη δραματική μείωση των μερισμάτων και την περικοπή των προσυνταξιοδοτικών παροχών των συνταξιούχων τραπεζικών, ήρθε η σειρά της μείωσης των επικουρικών. Έτσι, περίπου 25.000 δικαιούχοι επικουρικών θα υποστούν τις νέες περικοπές, ειδικότερα δηλαδή όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα αθροιστικά πάνω από 1.300 ευρώ μικτά.

Αναλυτικά θα υποστούν μειώσεις:
-Οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%.
-Οι συμβολαιογράφοι έως 25%
-Οι δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%.
-Οι τεχνικοί Τύπου (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) 15%-18%.
-Οι ναυτικοί έως 40%.
Σε δημοσίευμά τους ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι ο επανυπολογισμός για τους αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους τεχνικούς Τύπου (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ), μεταφέρεται για την πληρωμή του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, στις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι αναδρομικές κρατήσεις στις παραπάνω επικουρικές συντάξεις και σε όλες εκείνες οι οποίες μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο και κατά τον τρέχοντα μήνα.

Εκκρεμεί από το υπουργείο Εργασίας η κατάθεση τροπολογίας για την επιβολή πλαφόν στις κρατήσεις αυτές, όπου:
-Θα ανέρχονται στο 10% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών από συντάξεις αν αυτές δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
-Θα ανέρχονται στο 16% αν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
-Δεν θα είναι κάτω από 50 ευρώ και πάνω από 100 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι οι αναδρομικές κρατήσεις στις συνολικά 250.000 επικουρικές συντάξεις που μειώνονται το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2016 επιβάλλονται γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από την 1.6.2016. Ετσι, για όσες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 θα έλθουν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου. Οσες επικουρικές κόπηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο θα υποστούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου κ.λπ.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ με τις οφειλές του προς τον ΕΟΠΥΥ να ξεπερνούν το 1 δισ. και προς τον ΟΑΕΔ τα 3 δισ. ευρώ. Αλλα 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί εδώ και 2-3 χρόνια. Το 2017 το ΙΚΑ θα έχει έλλειμμα 1,774 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,103 δισ. ευρώ το 2016 και ελλείμματος 59,6 εκατ. ευρώ το 2015Σχόλια