Ξένος τύπος: Τι ξεπουλά η Ελλάδα για να σωθεί

Ξένος τύπος: Τι ξεπουλά η Ελλάδα για να σωθεί

Οι Έλληνες πωλούν τα νησιά τους γράφει ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση τους έχει οδηγήσει σε αυτή την κατεύθυνση καθώς με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα είτε για να να αποπληρώσουν το χρέος τους είτε για να έχουν χρήματα στην τσέπη. Από τότε που έχει ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα, πολλοί είναι οι ξένοι που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν ένα ελληνικό νησί με θέα το απέραντο γαλάζιο όπως ο Αμερικανός μεγιστάνας, Γουόρεν Μπάφετ.

Οι Έλληνες πωλούν τα νησιά τους, είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο κάνει μία αναφορά στους ξένους δισεκατομμυριούχους που είναι ήδη κάτοχοι ελληνικών νησιών. Για παράδειγμα, ο γνωστός ηθοποιός, Τζόνι Ντεπ, ο οποίος αγόρασε το νησί Στρογγυλή κοντά στο Μαράθι, και ο Αμερικανός μεγιστάνας, Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος μαζί με τον Ιταλό εκατομμυριούχο Αλεσάντρο Πρότο αγόρασαν το νησί Αγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις εταιρειών ακινήτων, εντός των επόμενων μηνών αναμένονται και άλλες αγοραπωλησίες στην Ελλάδα σε χαμηλές τιμές καθώς πολλοί ξένοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Πέρυσι περίπου 20 ελληνικά νησιά είχαν τεθεί προς πώληση ενώ φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» κάνει επίσης ειδική αναφορά στο τιμολόγιο των νησιών. Οι τιμές μπορεί να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, όπως αναφέρει. Για παράδειγμα ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Αλεσάντρο Πρότο έδωσαν το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσουν το νησί Άγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας. Από την πλευρά του ο Τζόνι Ντεπ κατέβαλε το ποσό των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει το νησί Στρογγυλή κοντά στο Μαράθι. Βεβαίως από το αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού δεν θα μπορούσε να λείπει το θρυλικό νησί Σκορπιός. Από το 2013, η 25χρονη κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, είναι η κάτοχος του νησιού. Εκπρόσωπος της κόρης του Ριμπολόβλεφ είχαν επιβεβαιώσει τότε ότι το νησί αγοράστηκε ως τμήμα μιας ομάδας περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στην κυρία Ωνάση Ρουσέλ.

Από την πλευρά της η «Bild» βγάζει στο «σφυρί» δέκα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας εμπνεύστηκε από την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο των εγγυήσεων για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Η λίστα της εφημερίδας «Bild» περιλαμβάνει από λιμάνια και αθλητικά κέντρα έως παραλίες, ως όλα αυτά που θα μπορούσαν να ξεχρεώσουν τους Γερμανούς φορολογούμενους της Ανγκελα Μέρκελ.

Η εφημερίδα επιλέγει να «στοχοποιήσει» μαρίνες για γιοτ στην Επίδαυρο και την Ύδρα, δύο κυβερνητικά αεροσκάφη που αποτιμώνται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, 2.500 κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού, στάδια όπως το ΟΑΚΑ και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την αμερικανική βάση στο Ηράκλειο, 77.000 χωράφια, ελληνική περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό, ιαματικές πηγές όπως αυτές που βρίσκονται στις Θερμοπύλες. Στη λίστα της «Bild» περιλαμβάνονται επίσης και παραλίες όπως της Ερμιόνης, 14 αεροδρόμια, όπως της Ρόδου και της Κέρκυρας. Τα έσοδα που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν φθάνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild». Στα ελληνικά περιουσία στοιχεία προς πώληση συγκαταλέγονται επίσης στάδια και αίθουσες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως για παράδειγμα το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου. Στόχος της εκποίησης των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι να συγκεντρωθούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, γράφει η «Bild» , επισημαίνοντας ότι και αυτός είναι ο επιδιωκόμενος στόχος του Ταμείου για το τρίτο πακέτο.Σχόλια